Sydkorea og USA styrker militær mod Nordkorea

Striden mellem Nord- og Sydkorea spidser til.

USA og Sydkorea har indgået en militær aftale, der fungerer som et modsvar til de seneste provokationer fra Nordkorea, oplyser det sydkoreanske forsvarsministerium.

De to lande har i forvejen en aftale, hvor USA kan træde til, hvis det skulle komme til en decideret fuldskala krig.

Men den nye aftales formål er at gøre det lettere for USA at yde militær støtte, selv hvis der blot er tale om mindre provokationer fra diktaturet i nord. Eksempelvis hvis blot få nordkoreanske tropper træder ind på sydkoreansk territorium.

- Dette tillader begge nationer at besvare Nordens provokationer mod Syden i front med hjælp fra USA. Det vil holde Norden fra at provokere os, siger talsmanden for det sydkoreanske forsvarsministerium, Kim Min-Seok.

Nu er spørgsmålet så, hvordan man vil reagere i Nordkorea.

Nordkorea har senest truet med at angribe amerikanske militærbaser på den japanske ø Okinawa og Stillehavsøen Guam. Og landets militær har sagt, at det vil have direkte konsekvenser, hvis USA fortsætter med sine militærøvelser med fjenderne fra Sydkorea.

USA har knap 30.000 tropper udstationeret i Sydkorea og har muligheden for at få flere sendt ind fra landets militærbaser i Japan.

Siden Nordkorea foretog sin tredje atomprøvesprængning 12. februar, har stemningen på den koreanske halvø været spændt.

Nordkorea accepterer ikke længere en 60 år gammel våbenhvileaftale fra Koreakrigen og har advaret om, at det næste skridt kan blive en "nådesløs" militær gengældelse mod Pyongyangs fjender.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip