Sydkorea udvider luftforsvarszone i omstridt område

De regionale spændinger mellem Sydkorea og Kina blev væsentligt forøget søndag. Sydkorea erklærede, at det udvider en luftforsvarszone i Det Østkinesiske Hav, og dermed overlapper den en flyzone, som kineserne oprettede for lidt over to uger siden.

Striden handler om et undersøisk klipperev i farvandet ud for Sydkoreas sydkyst. Kina kalder det Suyan, mens det i Sydkorea hedder Ieado. Ifølge det sydkoreanske forsvarsministerium træder zonen i kraft den 15. december.

- Vi vil afværge utilsigtede militære konfrontationer og skabe sikkerhed for fly, siger Kim Min-Seok, der er talsmand i forsvarsministeriet.

Kinas flyzone har ligeledes fået Japan op på mærkerne. Luftforsvarszonen dækker nemlig de omstridte Senkaku-øer, som Japan har hævdet suverænitet over siden 1895, og som på kinesisk hedder Diaoyu.

Kinesiske skibe er flere gange sejlet ind i farvandet omkring Senkaku-øerne, og Japan har tidligere truet med at reagere på, hvad de opfatter som territoriale krænkelser.

Igen søndag observerede den japanske kystvagt tre kinesiske skibe sejle ind i farvandet omkring øerne, og det er første gang, siden Kina oprettede flyzonen den 22. november.

Kina kræver, at fly, der bevæger sig ind i den nyetablerede zone, skal give meddelelse om flyrute, nationalitet og opretholde to-vejs-kommunikation under gennemfarten.

USA har kritiseret zonen, og tidligere på ugen sværgede USA's vicepræsident, Joe Biden, troskab til Japan under et besøg i hovedstaden Tokyo.

- Vi står fuldstændig fast på vores alliance, sagde Joe Biden.

Inden Sydkorea udvidede sin luftforsvarszone, havde landet drøftet planerne med USA forinden, lyder det fra det amerikanske udenrigsministerium.

- Den sydkoreanske regering har taget USA med på råd forud for beslutningen, siger talsperson Jen Psaki i et kommuniké.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip