Sydkoreanere kører til nord: Kan endelig se familien igen

Skrevet af admin

20/02/2014

Dagens topnyheder

En gruppe på 82 ældre, skrøbelige sydkoreanere er på vej til den nordkoreanske grænse, hvor de skal mødes med familiemedlemmer, som de blev adskilt fra under Korea-krigen.

Genforenings-arrangementet mellem folk i de to stridende nationer bliver holdt for første gang i mere end tre år.

10 busser med sydkoreanske deltagere, der bliver fulgt af en politieskorte, havde afgang fra havnebyen Sokcho omkring midnat dansk tid og kører derfra til grænsen, der ligger omkring 50 kilometer væk.

Afgangen blev forsinket, fordi to kvinder måtte behandles, før det blev besluttet at køre dem til Nordkorea i ambulancer.

Med på rejsen er også 58 familiemedlemmer, der skal støtte de ældre både fysisk og psykisk.

Efter grænsen til det lukkede land er der yderligere 30 kilometer til det resort på bjerget Kumgang, hvor den følelsesladede genforening med 180 nordkoreanske slægtninge, som ikke har set hinanden i mere end 60 år, skal foregå.

- Jeg tror ikke, at jeg vil tro, at det er rigtigt, når jeg ser hendes ansigt, siger 81-årige Kim Dong-nin om mødet med den ældre søster, som han forlod i Pyongyang for årtier siden.

- Jeg spekulerer på, om jeg vil kunne genkende hende med det samme. Der er gået så lang tid, fortsætter han.

Genforeningen foregår over fem dage og er et resultat af lange, stride forhandlinger mellem Pyongyang og Seoul. Det var lige ved, at begivenheden blev aflyst på grund af Nordkoreas protester over Sydkoreas fælles militærøvelser med USA.

Millioner af koreanere blev adskilt under Korea-krigen 1950-53, og langt størstedelen er døde uden at have nogen form for kommunikation med deres overlevende slægtninge.

Fordi konflikten sluttede med en våbenhvile frem for en fredstraktat, er de to lande teknisk set stadig i krig, så brevudveksling og telefonopkald er forbudt.

Et genforeningsprogram blev sat i gang i 2000, men ventelisten på at se familiemedlemmer igen er lang. Sidste år døde 3800 sydkoreanere, der havde søgt om genforening, mens de stadig stod på ventelisten.

Gennemsnitsalderen hos deltagerne er 84 år, og mange ved derfor godt, at der er tale om et farvelmøde.

- Dette bliver vores første og sidste genforening, siger Kim Dong-nin.

/ritzau/AFP