Sydkoreas præsident: Katastrofefærgen Sewol bliver hævet

Skrevet af admin

16/04/2015

Dagens topnyheder

Den sydkoreanske passagerfærge Sewol, der for præcis et år siden sank 20 kilometer fra land, skal hæves. Det oplyser Sydkoreas præsident, Park Geun-Hye, torsdag.

- Jeg vil tage de nødvendige skridt for at bjærge skibet så hurtigt som muligt, siger hun i forbindelse med et besøg på øen Jindo, som er den del af Sydkorea, der ligger tættest på ulykkesstedet.

Efterladte, hvis pårørende aldrig er blevet fundet, har i lang tid lagt pres på regeringen for at få den til at iværksætte en bjærgning af færgen. Og flere pårørende afviste torsdag at mødes med præsidenten i forbindelse med årsdagen.

En bjærgning af den 6825 ton tunge færge vurderes at komme til at koste 110 millioner dollar svarende til over 750 millioner kroner.

Sewol kæntrede 16. april sidste år med 476 personer om bord ud for Sydkoreas sydvestlige kyst. Ni ofre er aldrig blevet fundet.

Af de i alt 304 døde var omtrent 250 skoleelever fra samme skole i byen Ansan nord for hovedstaden Seoul.

Torsdag gik flag på halv stang i byen, og gule sløjfer, der var sat op i træer og lygtepæle for at mindes de omkomne unge, blev gennemblødte af tung regn.

Færgetragedien skyldtes efter alt at dømme en dødelig kombination af en alt for tung last, ulovlig ombygning af færgen samt sølle evner hos mandskabet til at styre fartøjet.

Katastrofens omfang og de mange unge mennesker, der omkom, har gjort et stort indtryk på mange sydkoreanere. Ligeledes er mange skuffede over det officielle Sydkoreas håndtering af forliset.

Lee Joon-seok, der var kaptajn på den forliste sydkoreanske færge, blev i november idømt 36 års fængsel for pligtforsømmelse.

Tre andre besætningsmedlemmer, der var anklaget for drab, fik mellem 15 og 30 års fængsel.

/ritzau/AFP