Sydkoreas tidligere præsident Kim Young-Sam er død

Sydkoreas tidligere præsident Kim Young-Sam er død. Han blev 87 år.

Oplysningerne kommer fra Oh Byung-Hee, chef for Seouls Nationale Universitetshospital, hvor Kim døde efter at være indlagt i nogle dage med høj feber.

Kim var præsident i Sydkorea fra 1993 til 1998 og blev landets første civile leder i over 30 år.

Da han blev præsident, afsluttede Sydkorea formelt en lang periode med militærstyre.

Det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap oplyser, at han døde lørdag klokken 12:21 lokal tid.

Videre skriver Yonhap ifølge avisen Korea Observer, at Kim Young-Sam var et demokrati-ikon, der kæmpede imod militærstyret, inden han selv blev præsident.

Hans politiske kamp lagde grunden til en fredelig overgang til civilt styre og afsluttede en periode, der havde været præget af militærkup.

Under hans præsidentstyre blev der rejst anklager mod to generaler for oprør og forræderi i forbindelse med et kup.

Men ved afslutningen på sin præsidentperiode gav han de to generaler amnesti.

Yonghap skriver også, at Kim Young-Sam som præsident havde sine problemer at slås med i forbindelse med konflikten med Nordkorea.

Teknisk set er Syd- og Nordkorea fortsat i krig, da Koreakrigen fra 1950-1953 sluttede med en våbenhvile. Der er aldrig indgået en fredsaftale.

I 1994 overvejede USA at angribe Nordkoreas atomkompleks i Yongbyon, men præsident Kim var imod og frygtede, at det ville medføre krig.

Krisen blev lagt ned, da USA's tidligere præsident, Jimmy Carter, rejste til Nordkorea og mødtes med den daværende leder, Kim Il-sung.

En anden stor begivenhed i hans præsidenttid var den store asiatiske finanskrise i 1997 og 1998. Den medførte blandt andet, at Sydkorea måtte acceptere internationale kriselån.

Den afdøde tidligere præsident efterlader sin kone, to sønner og tre døtre.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip