Sydsudans hær generobrer vigtig olieby

Den sydsudanske hær har nedkæmpet 15.000 oprørere og generobret den strategisk vigtige olieby Bor, oplyser hæren ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

- I dag gik de tapre soldater i SPLA-styrken ind i Bor, hvor de nedkæmpede flere end 15.000 af Riek Machars oprørssoldater og forpurrede hans planer om at angribe Juba, siger Philip Aguer, der er talsmand for Sydsudans hær.

Bor er hovedstad i Jongleiprovinsen, og byen ligger cirka 200 kilometer nord for hovedstaden Juba.

Regeringstropperne og oprørerne har på skift taget kontrol over oliebyen under konflikten, der begyndte midt i december.

Præsident Salva Kiir har lykønsket sine soldater med en "veludført mission", siger hans talsmand Ateny Wek Ateny.

- Hvis der er taget folk til fange, skal de tilbageholdes i overensstemmelse med international lov, siger talsmanden.

Konflikten står mellem præsident Salva Kiirs regeringshær og styrker, der er loyale over for den afsatte vicepræsident Riek Machar. De repræsenterer de to store etniske grupper i Sydsudan: Dinkaerne og nuerne.

Mindst 1000 er dræbt, og ifølge FN er flere hundredetusinde civile flygtet den seneste måned.

Konflikten i Sydsudan har stået på i fem uger, og repræsentanter for de stridende parter har sendt delegationer til fredsforhandlinger i nabolandet Etiopien.

Kampene er fortsat, selv om forhandlingerne har været i gang i flere uger, og det internationale samfund har lagt stort pres på parterne for at genskabe freden i verdens yngste land fra 2011.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip