Sydsudans nabolande gør klar til bølge af flygtninge

Skrevet af admin

15/07/2016

Dagens topnyheder

Sydsudans nabolande forbereder sig på en strøm af flygtninge, der ventes at søge i sikkerhed for de kampe, der har fundet sted mellem hæren og soldater loyale over for tidligere oprørsleder og nuværende vicepræsident Riek Machar.

Foreløbig er over 42.000 mennesker tvunget på flugt fra deres hjem, siden kampene brød ud i Sydsudans hovedstad, Juba, sidste uge, meddeler FN.

Mindst 1460 mennesker havde torsdag eftermiddag krydset grænsen til Uganda, siger en talsmand for FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR.

- Vi hører, at der er et stort antal mennesker på den sydsudanske side af grænsen. Så vi forbereder os på en betydelig tilstrømning, siger talsmanden, Charles Yaxley.

Sydsudan har slækket på grænsekontrollen efter at have blokeret grænsen tidligere.

På den ugandiske side af grænsen er soldater sat ind for at sikre, at konvojer kan passere, og der er sundhedspersonale på plads til at behandle flygtninge med skudsår, siger en talskvinde for ugandisk politi.

I Kenya siger en talsmand for UNHCR, at organisationen følger udviklingen nøje og gør klar til at modtage et større antal flygtninge fra Sydsudan.

Kampene mellem præsident Salva Kiirs styrker og soldater, der er loyale over for Riek Machar, har kostet mindst 272 mennesker livet, men det reelle tal kan være meget højere, advarede chefen for FN's fredsbevarende missioner, Hervé Ladsous, onsdag.

Torsdag siger han, at han ikke vil udelukke, at kampene blusser op igen, selv om der har været roligt siden tirsdag.

- Vi er fortsat meget bekymrede for, at volden genoptages og muligvis breder sig til andre dele af landet, siger Ladsous ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/dpa