Sydsudans præsident afviser at underskrive fredsaftale

Sydsudans præsident, Salva Kiir, bakkede ud, da han mandag skulle underskrive en fredsaftale, som oppositionsleder Riek Machar har accepteret.

De to er under internationalt pres for at finde en afslutning på en 20 måneder lang, voldelige konflikt.

Aftalen, hvis præcise indhold ikke umiddelbart er kendt, blev underskrevet af Machar og en repræsentant for den regionale samarbejdsorganisation IGAD.

- Regeringen har visse forbehold, som de har besluttet at rejse hjem og holde konsultationer omkring, siger chefmægler Seyyoum Masfin fra IGAD.

Han oplyser ikke, hvilke forbehold præsident Kiir har, men siger, at præsidenten vil vende tilbage til Addis Abeba og underskive aftalen.

Foreløbig har regeringspartiets leder, Pagan Amum, underskrevet aftalen, men det er ikke godt nok, siger mæglerne, som vil have Salva Kiirs underskrift på papiret.

Præsidenten har sagt, at han har følt sig "tvunget" til at deltage i samtalerne med oprørsledere og regionale ledere.

Han tilføjede også, at det ikke er muligt at underskrive en varig og fuldstændig fredsaftale, før alle oppositionsgrupper er med.

IGAD havde fastsat en frist for at underskrive aftalen mandag. Hvis ikke de to stridende parter underskrev, kunne det resultere i internationale sanktioner, lød truslen fra IGAD.

En lang række våbenhviler har ikke været tilstrækkeligt til at stoppe kampene, der har kostet titusinder af mennesker livet og sendt omkring to millioner på flugt.

Magtkampen mellem Kiir og Machar udviklede sig voldeligt i december 2013, og det har ført til blandt andet massakrer mellem forskellige etniske grupper.

/ritzau/dpa

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip