Sydsudans stridende parter drøfter fred nytårsdag

Repræsentanter for de stridende parter i Sydsudan ventes nytårsdag at indlede fredsforhandlinger. Samtalerne skal finde sted i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa.

Målet er at blive enige om en våbenhvile og få sat en stopper for flere ugers etnisk vold og massakrer i verdens yngste land.

Parterne aftalte tirsdag en våbenhvile. Oplysningen stod ifølge nyhedsbureauet dpa i en erklæring fra regeringen i Kenya.

Erklæringen blev udsendt tirsdag kort efter, at BBC ellers havde rapporteret, at oprørerne ikke var gået med til en våbenhvile, men at de godt ville drøfte fred.

Samtidig var der meldinger om, at kampene i byen Bor mellem regeringsstyrker og de militser, der støtter den tidligere vicepræsident Riek Machar, ikke var indstillet.

- Jeg er bekymret for, at de fortsatte kampe i Bor kan sabotere starten på disse samtaler, siger den etiopiske udenrigsminister Tedros Adhanom.

Han er formand for den mellemstatslige organisation af østafrikanske lande, Egad, der har fået parterne til forhandlingsbordet og mægler i konflikten.

- Forhåbentlig ankommer begge delegationer i morgen (onsdag, red.), starter forhandlingerne og får løst dette problem én gang for alle, siger han.

Flere vestlige og afrikanske lande har opfordret parterne til at indstille kampene, som har kostet mindst 1000 mennesker livet, reduceret landets vigtige olieproduktion og skabt frygt for en decideret borgerkrig.

Tirsdag var det uklart, hvem der har overtaget i Bor. Den har kortvarigt være besat af oprørsgrupper, men regeringsstyrker tilbageerobrede herredømmet. Næsten 20.000 civile er flygtet fra byen.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip