Syge donorbørn ladt i stikken

Camillas donorfar, af sædbanken Cryos kendt som »donor 45«, er ophav til 64 graviditeter i Danmark. Men en hullet lovgivning er skyld i, at sædbanken uden at pådrage sig et juridisk ansvar kunne bruge den samme donor til så stort et antal graviditeter. Det skriver Berlingske.

Langtfra alle donorbørn er blevet opsporet, og det skræmmer Camilla: »Jeg synes, det er uhyggeligt. Jeg tænker meget på dem, som ikke ved det derude.«

Camilla er blot én ud af en generation på tusindvis af donorbørn, som ikke kan spores via de officielle kanaler. Først i 2007 gjorde man op med den fuldstændige anonymitet og forpligtede sædbanker til at sikre en sporbarhed i tilfælde af sygdomme. Og først i 2012 fik sædbankerne et juridisk medansvar for at sikre, at en donor ikke blev brugt til flere graviditeter end hensigten i loven.

Loven var hullet, erkender Sundhedsstyrelsen. Og selv om sædbanken i den konkrete sag ikke har brudt loven, så kritiserer enhedschef i Sundhedsstyrelsen Anne-Marie Vangsted, sædbanken.

»64 graviditeter er ikke inden for det tilstræbte område på 25. Det er mange, når uheldet er ude,« siger hun til Berlingske.

At Camillas donorfar bliver syg er ikke et enestående eksempel. I fremtiden vil vi se langt flere sygdomstilfælde hos donorerne, fortæller Anne-Marie Gerdes, der er professor og klinikchef ved genetisk Rådgivning på Rigshospitalet.

»I takt med, at de engang så unge og raske sæddonorer bliver ældre, og vi bliver bedre til at diagnosticere flere sygdomme, vil vi se flere af de her tilfælde, hvor vi skal ud i et sporarbejde,« siger hun.

Sædbanken Cryos skriver i en mail til Berlingske, at de er berørte af sagen, og at de efter bedste evne har forsøgt at opspore familierne.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip