Syge udvises på tvivlsomt grundlag

Avisen kan i dag fortælle om en kvinde fra Uganda, som har fået afslag på forlængelse af sit humanitære ophold, til trods for at Justitsministeriet i sit afslag til hende skriver, at den livsnødvendige HIV-medicin, hun har brug for, ikke er tilgængelig gennem det offentlige sundhedssystem i Uganda. Ministeriet opfordrer kvinden til at få medicinen via »private aktører«.

»Man bør sætte sagerne i bero og få området med humanitært ophold kigget godt igennem. Det har der været brug for længe,« siger asyladvokat Marianne Vølund.

DR beskrev søndag en sag med en psykisk syg teenager, der er blevet udvist, fordi han ifølge ministeriets vurdering kan købe den nødvendige medicin i sit fødeland Kosovo. Det passede ifølge DR ikke, og justitsminister Morten Bødskov (S) undersøger nu sagen.

Også asylchef fra Dansk Flygtningehjælp Eva Singer finder praksissen problematisk.

»Man forholder sig kun til den teoretiske mulighed for at få adgang til behandling i hjemlandet, men ser ikke på, om den enkelte person har reel adgang,« siger hun til Information.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), kræver, at udvisningerne sættes i bero, så længe det er uklart, »om vi kan stole på, hvorvidt de oplysninger om medicinen, som Justitsministeriet bygger deres afgørelser på, er rigtige«.

Integrationsordfører Ole Hækkerup (S) har fortsat tillid til Justitsministeriets vurderinger.

»Man må indstille sig på, at verden ikke er statisk, men under konstant forandring. Vi må fortsætte med løbende at holde os opdateret om medicinadgangen,« siger han til avisen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip