Sygehus syltede Gabrielas fødsel i tre dage: "Det er normalt, at vi sender fødende kvinder hjem"

Skrevet af Morten Larsen

18/08/2015

Mest læste i dag

På operationsbordet er 30-årige Gabriela Uweis gået i chok

Et problemfrit graviditetsforløb er på få timer blevet forvandlet til et mareridt for den københavnske kvinde, som lægerne og sygeplejerskerne på Herlev Hospital nu er ved at forberede et akut kejsersnit på.

- Jeg var ulykkelig. Det kom så meget bag på mig, siger Gabriela Uweis til Dagens.dk.

Det var tre dage siden, at hun for første gang meldte sin ankomst i fødemodtagelsen. Her vurderede en sygeplejerske, at den højgravide kvinde var klar til at sættes i fødsel, men alligevel endte hospitalet med at sende Gabriela Uweis hjem.

- Sygeplejersken sagde, at der desværre ikke var plads på fødegangen, så hun måtte ikke give mig nogle piller, der kunne udløse kraftigere veer, siger Gabriela Uweis.

Udvidende om at de igen skulle opleve at blive sendt hjem af de ansatte på hospitalet, satte den højgravide kvinde og hendes kæreste, Kenni, kursen mod deres lejlighed i den københavnske sydhavn.

Næste dag ringede kæresteparret til Herlev Hospital – fostervandet var gået.

- Det vælter ikke ud af mig, men siver, siger Gabriela Uweis og forklarer, at hun over telefonen fik besked om, at hospitalet senere samme dag vil igangsætte fødslen.

Nu må det være, tænkte kæresteparret og dragede spændte mod sygehuset lidt nordvest for hovedstaden.

Læs også: Dette billede af nybagt mor og hendes baby er gået viralt

- Men til vores store skuffelse siger de, at der ikke er plads til os på fødegangen, siger Gabriela Uweis, der med to panodiler og én kodein-pille blev sendt hjem til Sydhavnen med besked om, at komme igen næste morgen.

- De måtte simpelthen ikke give mig pillerne, der kunne sætte mig i gang, da de ikke måtte have flere fødsler den nat, siger Gabriela Uweis.

Hos Herlev Hospital ønsker man ikke at kommentere den konkrete sag.

Chefjordemoder Ingelise Andersen forklarer til Dagens.dk, at der på fødeafdelingen kan forekomme 'enkelte døgn' med så meget overbelastning, at de ansatte vurderer, at det ikke er forsvarligt at sætte gang i yderligere fødsler.

Hun forklarer, at det ikke er ualmindeligt, at hospitalet sender kvinder hjem, efter de har undersøgt den gravide og vurderet hendes forløb.

Endte med mareridt
Næste morgen mødte Gabriela Uweis for tredje dag op på Fødemodtagelsen, hvor en undersøgelse af den runde mave fastslog, at alt så ud til at være i fineste orden hos barnet.

Hun fik to igangsættelsespiller og blev sendt hjem med besked om at afvente effekten af medicinen, der skulle sætte gang i begivenhederne.

Sidst på eftermiddagen var Gabriela Uweis og kæresten tilbage på Herlev Hospital, hvor hun ifølge eget udsagn fik at vide, at der ved halv otte-tiden ville være en plads til hende på fødegangen.

Gabriela Uweis blev glad ved tanken om, at barnet snart ville være født, og humøret var derfor godt, da hun sammen med kæresten og moderen mødte op i venteværelset ved fødemodtagelsen.

Tiden gik, intet skete.

Læs også: Nødråb fra sygeplejerskerne Anne og Sally: Sundhedsvæsenet er så sygt, at det går ud over patienterne

- Der kom ingen ind til os og spurgte, om vi var okay. Flere gange går jeg ud og henvender mig, men der sker ikke en skid, siger Gabriela Uweis.

Efter to timers ventetid var humøret faldet gevaldigt – veerne var derimod taget til.

- Til sidst bliver jeg så sur, at jeg siger, at jeg vil have en seng at ligge i, siger Gabriela Uweis.

Plastikstolen blev herefter udskiftet med en hospitalsseng, dog ikke på fødegangen, men i et rum, hvor Gabriela Uweis efterfølgende ligger alene.

- Der er ingen, der tjekker til os og hører, hvordan jeg har det, siger Gabriela Uweis, der efter en halv times vandret ventetid fik tilkaldt en jordemor.

Klokken var omkring halv elleve om aftenen, og det er omkring 32 timer siden, at vandet gik.

Læs også: Modig mor genforenet med sin baby, efter at hun tabte 9 liter blod

Første tegn fra baby er en galloperende hjertelyd
Jordemoderen begyndte at lytte på den runde og udspilede mave.

- Det første vi hørte var en høj og galopperende hjertelyd, siger Gabriela Uweis.

Snart ville der være plads på fødegangen, lød det fra jordemoderen, og oplysningen fik de kommende forældre til at ånde lettet. ”Puha, frygtede vi ville ende med et kejsersnit”, sagde Gabriela Uweis til hendes kæreste og mor.

Ikke så lang tid efter trådte en læge ind ad døren.

Han forklarede, at fostrets positive kurve var brudt og nu nedadgående.

- Han ville derfor sætte gang i et akut kejsersnit med det samme, siger Gabriela Uweis.

Pludselig gik det hele stærkt.

Den graviditet, der få timere tidligere tegnede til at forblive problemfri, skulle nu afsluttes under kniven og på den operationsstue, som hospitalssengen satte sin rullende kurs mod.

Kæresten havde et chokeret udtryk i øjnene, da han så trådte ind i det rum, hvor Gabriela Uweis lå på operationsbordet.

De tre dage med flere besøg på hospitalet nåede sit klimaks klokken 23.43, der var det tidspunkt, hvor babygråd fyldte operationsstuen og nu syv uger gamle Naya kom til verdenen.

Føler svigt
I lejligheden i Sydhavnen har Gabriela Uweis og Kenni i disse dage travlt med deres nye roller som mor og far.

Kejsersnit var den nybagte mors største frygt, og hun er overbevidst om, at det kunne være undgået, hvis igangsættelsesforløbet havde været forløbet planmæssigt.

Og så sidder hun tilbage med følelserne af at være svigtet og overset i sundhedsvæsenet.

- Ingen spurgte os, hvordan vi havde det. De sagde bare, at det hele var okay og de havde styr på det, men det viste sig, at det havde de ikke. De har hverken tid eller plads til os, siger Gabriela Uweis.

Hun har nu delt den negative oplevelse på Facebook, hvor hun har skrevet et længere opslag om fødslen på Herlev Hospital:

  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Denne tekst er værd at læse. I er velkommen til at dele! Tusind tak.Drømmen der bristede- fødslen der aldrig nåede fø...

Posted by Gabriela Uweis on Monday, August 17, 2015

Hvis du har oplevet lignende ventetider på at få lov til at føde, hører Dagens.dk gerne fra dig på mail redaktion@dagens.dk.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: