Sygehuse: Dyrt medicinløfte fører til forringelser

Skrevet af admin

02/06/2015

Mest læste i dag

Ringere pleje, fortravlet personale og fyringer på landets hospitaler.

Det er udsigten i årene frem, hvis løftet fra de to statsministerkandidater i søndag aftens tv-duel til landets medicinske patienter står til troende. Sådan lyder advarslen fra de lægelige direktører på landets fire største hospitaler, skriver Politiken tirsdag.

I tv-duellen erklærede først statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og derefter venstreformand Lars Løkke Rasmussen, at der heller ikke fremover skal prioriteres i de medicinudgifter, som i øjeblikket stiger markant på sygehusene.

Men freder man medicinudgifterne, vil det ifølge lægedirektørerne få direkte konsekvenser andre steder på hospitalerne.

- Medicinudgifternes voldsomme stigning er en bombe under hele vores system. Sådan er det bare. Når politikerne ikke vil prioritere (i udgifterne til medicin, red.), må vi jo selv finde besparelserne, siger lægelig direktør på Rigshospitalet Jannik Hilsted til Politiken.

- Vi sender så aben videre og tager pengene fra andre områder på hospitalerne, typisk fra gruppen af plejepersonale. Det går ud over plejen og den patientoplevede kvalitet. Det skal man gøre sig klart, uddyber han.

Sammen med sine kolleger på universitetshospitalerne i Aarhus, Odense og Aalborg advarer han i et debatindlæg i avisen mod, at den manglende vilje til at prioritere i en tid med økonomisk smalhals har direkte konsekvenser for patienter og personale.

Trods advarslerne fra hospitalerne er sundhedsminister Nick Hækkerup (S) overbevist om, at højere medicinudgifter ikke fører til besparelser.

- Hvis man som os afsætter flere penge til medicinen, behøver man heldigvis ikke foretage den prioritering. Og det er præcis derfor, at vi ikke vil have nulvækst. Der er ingen grund til at tro, at det skulle give dårligere pleje, siger han til Politiken.

/ritzau/