Sygeplejeråd: Gør noget ved overblægning, nu

Der er stor risiko for at få den forkerte medicin eller den forkerte behandling, hvis man er indlagt på en overfyldt sygehusafdeling. I hvert fald hvis man spørger patienterne, skriver Jyllands-Posten.

Knap hver femte patient oplever fejl, når der er flere patienter, end der er sengepladser. Til sammenligning er det kun hver 10. patient, når der er en sengeplads til alle, viser en ny undersøgelse fra Danske Patienter.

En undersøgelse, som Dansk Sygeplejeråd bakker op om, og som tidligere forskningsresultater ligeledes har påvist, siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

Jo færre sygeplejersker, der er pr. patient, jo flere fejl sker der, viser forskningsresultaterne.

- Og når man, som vi har set, at der de senere år har været en voldsom overbelægning uden at normeringen følger med, så er det logik, at der vil ske flere fejl.

- Så det her er bare endnu en dokumentation, som jeg håber kan bidrage til, at der bliver gjort noget aktivt ved overbelægningssituationen, siger hun.

Debatten om overbelægning tog fart i vinter, da det kom frem, at patienterne lå på gange og i vaskerum på flere medicinske afdelinger.

Siden har Sundhedsministeriet offentliggjort en analyse, der viser, at presset på afdelingerne kan blive mindre, hvis sygehusene udnytter sengekapaciteten bedre.

Ifølge analysen burde i gennemsnit hver femte patient slet ikke have været indlagt, men i stedet behandlet ambulant, i hjemmet eller i et kommunalt behandlingstilbud.

For at imødegå overbelægningen har regeringen afsat 300 millioner kroner årligt, så kommunerne kan styrke forebyggelsesarbejdet og blive bedre til at hjemtage færdigbehandlede patienter.

Danske Patienter har med udgangspunkt i 31 medicinske afdelinger sammenlignet belægningsprocenter med oplevelsen af antallet af fejl, som er indsamlet af Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP).

Af de 31 undersøgte afdelinger, som omfatter godt 4200 patienter, havde hovedparten - nemlig 19 - på årsbasis i 2012 en belægning på mere end 100 procent.

/ritzau/

Dagens Gossip