Sygeplejersker: Blev belægningstal mørkelagt?

De danske sygehuse kan have haft så høje belægningsprocenter i de seneste to år, at patienter har været henvist til at ligge på gangene.

Men hverken offentligheden, de ansattes faglige organisationer eller patientforeninger har haft mulighed for at tjekke tallene, fordi de ikke er blevet opdateret siden 2010.

Grotesk, lyder det fra formanden for 70.000 sygeplejersker, Grete Christensen. Dansk Sygeplejeråd har netop dokumenteret, at patienter i dag bliver lagt på gangene, selvom S og SF i deres fælles sundhedsudspil før valget i 2011 lovede, at det ikke ville ske.

- Der har ingen dokumentation været for, at der ikke har været sammenhæng mellem antallet af medarbejdere på arbejde og antallet patienter. Det er grotesk. Vi aner ikke, hvad der er op og ned, siger Grete Christensen til Newspaq.

28 procent af landets hospitalssygeplejersker svarer i en undersøgelse fra sygeplejerådet, at de inden for en uge har oplevet patienter ligge på gangene. På medicinske afdelinger svarer 43 procent af sygeplejerskerne bekræftende.

- Man kan få den tanke, at der har været ønske om at skjule de høje belægningsprocenter, som der er, og måske har været i lang tid, siger Grete Christensen.

Opgaven med at registrere belægningsprocenter og anden sundhedsdata blev i marts 2012 flyttet fra Sundhedsstyrelsen til Statens Serum Institut.

Herfra bekræftes det over for Newspaq, at de seneste tal er for 2010.

Tallene for det foregående år bliver normalt offentliggjort i årets sidste måneder. Men omstruktureringer og lavere bemanding har forsinket processen. Seruminstituttet har endnu ikke overblik over, hvornår 2011-tallet kommer.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt har nu kaldt sundhedsministeren i samråd på baggrund af sygeplejerådets undersøgelse. Og kan Astrid Krag (SF) ikke love en hurtigere registrering af belægningerne, må hun vænne sig til at blive afkrævet nye tal hver måned.

- Jeg undrer mig, specielt fordi det var noget, man (S og SF, red.) havde meget stort fokus på, inden man selv kom i regering. Så spørgsmålet er, om det er noget, som man helst ikke vil have, kommer frem, siger Liselott Blixt til Newspaq.

Hos Enhedslisten er sundhedsordfører Stine Brix enig med sin DF-kollega i, at sundhedsminister Astrid Krag nu må stå på mål for løftet i valgoplægget.

Hun opfordrer ministeren til at overveje de forslag til at løse overbelægningen, som Dansk Sygeplejeråd, Lægeforeningen og Danske Patienter er kommet med - blandt andet bedre dokumentation og stop for lukning af sengepladser.

- Det bekymrer mig, at antallet af sengepladser på medicinske afdelinger er faldet med mere end 2.000 over de sidste ti år, når vi ved, at vi har flere ældre, som har brug for sundhedsvæsenet. Den udvikling skal vendes, siger hun.

Nyhedsbureauet Newspaq har forsøgt at få sundhedsminister Astrid Krag (SF) i tale. Men hun har ikke haft tid til at svare på kritikken.

Sundhedsministeriet oplyser, at belægningen vil blive belyst i en rapport fra konsulentfirmaet Lloyds til foråret.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip