Sygeplejersker hos læger frygter for jobbet

Sygeplejersker og bioanalytikere hos de praktiserende læger frygter for deres job, mens konflikten mellem lægerne og det offentlige spidser til.

Hos Sundhedskartellet får man henvendelser fra medlemmer, som med bekymring følger den optrappede konflikt og udsigten til, at deres arbejdsgivere opsiger samarbejdet med det offentlige.

- Vi oplever stor usikkerhed fra medlemmerne om, hvad der skal ske, og hvad det kommer til at betyde for dem, siger Bert Asbild, næstformand i Sundhedskartellet.

- Deres ansættelse vil uvægerligt være usikker, hvis lægerne afleverer deres ydernummer. Hver læge repræsenterer jo en privat virksomhed - og kan som sådan gøre, hvad der er nødvendigt for at få økonomien til at hænge sammen, siger han.

Udsigten til eskalering af konflikten bekymrer Sundhedskartellet, der repræsenterer cirka 100.000 sundhedsprofessionelle og heraf altså også en del medlemmer ansat i almen praksis.

Alene blandt sygeplejerskerne er cirka 1800 beskæftiget hos de praktiserende læger. Hertil kommer blandt andet op mod 300 bioanalytikere.

Disse faggrupper bliver overset i konflikten, mener Sundhedskartellet, som kraftigt opfordrer læger og regioner til at sætte sig tilbage til forhandlingsbordet og finde en løsning i mindelighed, siger næstformanden.

- Vi har brug for langsigtede løsninger, som kan skabe den nødvendige tryghed og sikkerhed. Der er kun den løsning, at parterne sætter sig sammen og reelt forhandler. Jeg er ikke sikker på, at alle muligheder er afprøvet, siger Bert Asbild.

- Vi tror på, at der er grundlag for at komme frem til en løsning, som tilfredsstiller begge parter, tilføjer han.

Sundhedskartellet mener, at der er store muligheder for at skabe endnu bedre rammer for samspillet mellem de private og offentlige aktører i sundhedsvæsnet.

- Jeg tror, at begge parter kunne gøre tingene bedre for eksempel omkring kommunikationen om den enkelte patient. Der er også mulighed for at lægge flere behandlinger ud i praksis, siger næstformanden.

Han frygter, at en eskalering af konflikten risikerer at øge uligheden i sundhedssystemet, fordi det vil afholde nogle patienter fra at gå til læge, hvis de skal betale for det.

Sundhedskartellet repræsenterer 11 faglige organisationer inden for det danske sundhedsvæsen.

/ritzau/

Dagens Gossip