Sygeplejersker skubber SOSUer ud fra hospitaler

Alt imens gruppen af sygeplejersker er blevet polstret med et par procent flere ansatte, så er gruppen af social- og sundhedsassistenter sendt på alvorlig skrump.

Fagforbundet FOA raser over, at oversygeplejerskerne, der hyrer og fyrer på sygehusenes afdelinger, holder hånden over deres egne, mens de svinger sparekniven over SOSUerne.

»Jeg bliver vred over, at man som ledende sygeplejerske slipper af sted med at udpege en anden faggruppe, der skal redde økonomien,« siger Karen Stæhr, sektorformand for social og sundhedssektoren i FOA, til Avisen.dk.

Fra marts 2010 til marts 2013 har hospitalerne uddelt fyresedler svarende til 2.456 SOSUer på fuldtid, hvilket svarer til næsten hver fjerde social-og sundhedsassistent, oplyser FOA.

Ifølge lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd har SOSUerne udspillet deres rolle på sygehusene, fordi de »kun« kan varetage patienternes personlige hygiejne og den basale sygepleje.

Sygeplejerskerne kan derimod både klare de medicinske og koordinerende opgaver samt de opgaver, der hidtil har været SOSUernes domæne. Social- og sundhedsassistenterne er med andre ord blevet overflødige, lyder det.

»Det giver ikke længere mening at have et SOSU-personale, der udelukkende har fokus på pleje af patienten,« siger Irene Hesselberg, formand for lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd.

Danske Regioner mener, at oversygeplejerskerne går for vidt ved at dømme SOSUerne ude af hospitalerne.

»Der, hvor SOSUerne kan gøre det lige så kompetent som andre faggrupper, der er de selvfølgelig en del af sygehusvæsenet fremover,« siger regionernes formand Bent Hansen til Avisen.dk.

Dagens Gossip