Sygeplejersker vil have flere mænd på afdelingen

Syv ud af ti sygeplejersker vil have flere mandlige kollegaer. Det viser en ny undersøgelse, hvor 1.305 sygeplejersker har svaret på spørgsmål om mænd i deres fag.

Svarene skal ses i lyst af, at kun tre procent af sygeplejerskerne i Danmark er mænd, mens procentdelen er det dobbelt i for eksempel Norge og helt 25 procent i Italien.

»Vi tror, vi lever i et af de mest ligestillede lande, men her er det helt skævt. Mænd og kvinder behøver ikke at lave det samme, men de helt unge mænd, som interesserer sig for sygeplejefaget, bliver mødt med gammeldags fordomme om løse håndled og den slags. Der er altså ikke lige muligheder for kønnene her,« siger Svend Aage Madsen, der er chefpsykolog ved Rigshospitalet og ekspert i mænds sundhed, til Politiken.

Han har sammen med blandt andre Dansk Sygeplejeråd været med til at lave undersøgelsen, der også består af interview med erhvervspraktikanter fra folkeskolen. Her fortæller nogle af drengene, at de oplever reaktioner som »er du homoseksuel?« eller »er du lidt femi?«, når de fortæller, at de vil i praktik som sygeplejerske.

Næstformanden i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, håber, at en stigende andel mandlige pædagoger og sosu’er kan bane vejen for, at flere mænd trækker i kitlen og bliver sygeplejersker.

»Vi skal have rokket ved nogle af de stive forestillinger, vi har, om, at kvinder kun kan yde omsorg, og mænd kun kan være tekniske,« siger Dorte Steenberg til Politiken.

Dagens Gossip