Syrien afleverer fredsplan til russerne

Fem dage før fredskonferencen Genève II har Syrien afleveret en fredsplan til Rusland.

Det siger den syriske udenrigsminister Walid al-Moualem på et pressemøde i den russiske hovedstad Moskva. Pressekonferencen var i forlængelse af et møde mellem al-Moualem og den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov.

Fredsplanen skulle angiveligt indeholde en våbenhvile i Syriens største by Aleppo, hvor der i årevis har været hårde kampe mellem syriske regeringsstyrker og oprørssoldater. Derudover skulle planen også indeholde en fangeudveksling.

- Jeg tror på planens succes, hvis alle parter opfylder deres forpligtigelser, siger Walid al-Moualem.

- Vi ønsker, at den (våbenhvilen, red) vil blive et eksempel for andre byer, siger han.

Fredskonferencen den 22. januar finder efter planen sted i Montreux, som ligger på den schweiziske side af Genève-søen.

Optakten til fredskonferencen har imidlertid været præget af alle mulige problemer, og det er langt fra sikkert, at oppositionen kommer eller har en fælles linje.

Fredag skal oppositionens største sammenslutning, Syriens Nationale Koalition, stemme om, hvorvidt den skal sende repræsentanter til forhandlingerne. Afstemningen finder sted i Istanbul, men ifølge BBC har 44 ud af 120 medlemsgrupper allerede trukket sig fra Genève II.

Den private organisation Syriens Observatorium for Menneskerettigheder anslår, at over 130.000 mennesker er blevet dræbt i Syrien siden konflikten i landet begyndte for næsten tre år siden.

I en opgørelse fra gruppen, som har base i London, hed det ved årsskiftet, at 130.433 mennesker er blevet dræbt siden marts 2011 - blandt dem var 46.266 civile. Af dem var over 7000 børn og over 4600 kvinder blandt de dræbte.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip