Syrien blog: To mænd fra Danmark dræbt i Syrien

Skrevet af admin

12/11/2013

Mest læste i dag

Under kampe med den syriske hær er to unge mænd fra Danmark blevet dræbt. Det rapporterede syrisk tv i går ifølge Syrienblog.net.

Kampene med regeringshæren fandt tilsyneladende sted i Syriens næststørste by Aleppo. En af de dræbte er angiveligt en navngiven mand, der skulle have medbragt sit studiekort fra et dansk gymnasium.

Syrien-ekspert Naser Khader mener, at det bidrager til, at oplysningerne er korrekte.

- Når der er navn på, er der stor sandsynlighed for, at det er rigtigt.

- Tidligere har Syrien blog haft ret, når de har meddelt om andre dødsfald. De plejer at have gode forbindelse til regimet, siger han.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) anslår, at der konstant befinder sig mellem 60 og 70 personer fra Danmark i Syrien, der kæmper på oprørernes side mod præsident Bashar al-Assads styre.

Tallet betragtes som nogenlunde konstant, da nogle tager hjem igen og andre kommer til det borgerkrigshærgede land. Ifølge Naser Khader bliver unge rekrutteret via videoer på internettet.

- Rekrutteringsvideoerne har helt sikkert inspireret nogen til at tage derned, så jeg tror faktisk, der er mange flere end de 60-70, som PET anslår. Men det er enormt svært at sætte et eksakt tal på, siger Naser Khader.

Han fortæller, at det er meget nemt for unge danskere at komme ind i Syrien fra nabolandet Tyrkiet.

- Der er total åben grænse. Det er alt for nemt at komme ind via den tyrkiske grænse. Dem der er trætte af kampene i Syrien - jamen de tager lige et par dages pause i Tyrkiet, siger Naser Khader.

I Jordan bliver jihadister fængslet og efterfølgende udvist, hvis de forsøger at snige sig ind i Syrien.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser til Ritzau, at man undersøger sagen med de to dræbte danskere i Aleppo.

PET vil ikke udtale sig om sagen, men henviser i stedet for til Borgerservice.

/ritzau/