Syrien bomber bevidst civile og hospitaler

Det syriske luftforsvar gennemfører målrettede angreb mod civile ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

HRW har besøgt 50 steder i det nordvestlige Syrien, hvor der har været gennemført 59 ulovlige angreb mod civile.

Tusindvis af mennesker menes at være blevet dræbt under de målrettede og tilfældige angreb, skriver BBC.

I rapporten "Death from the Skies" skriver HRW, at det syriske forsvar siden juli 2012 har gennemført luftangreb mod "byer, landsbyer og kvarterer, der kontrolleres af oppositionsstyrker".

Organisationen har besøgt Aleppo, Idlib og Latakia og talt med lokale, der har været vidner til angrebene. De udsendte for HRW har også selv oplevet nogle af angrebene. Rapporten fremlægger også nye beviser for brug af klyngevåben.

- Disse luftangreb terroriserer hele den nordlige del af landet, siger organisationens norske medarbejder Ole Solvang til nyhedsbureauet NTB.

Solvang, der har været med til at forfatte rapporten, befinder sig i øjeblikket tæt ved grænsen mellem Syrien og Tyrkiet.

To hospitaler i regionen har været udsat for syv luftangreb, fortæller han.

HRW kritiserer nok en gang Rusland og Kina for at blokere forsøg i FN på at lægge pres på Syriens leder, præsident Bashar al-Assad.

Mellem oktober 2011 og juli 2012 nedlagde Rusland og Kina tre gange veto mod FN-resolutioner om at fordømme den syriske regering.

Og tiltag fra FN er meget påkrævet, mener HRW, og nævner målrettede sanktioner, våbenembargo og inddragelse af Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Borgerkrigen i Syrien var det vigtigste punkt på dagsordenen, da udenrigsministre fra G8-landene onsdag aften mødtes i London. Men der var ingen tegn på nye tiltag efter sammenkomsten.

Op til mødet, der foregik over en middag, havde Storbritanniens udenrigsminister, William Hague, en samtale med flere af lederne fra den syriske opposition, blandt disse Ghassan Hitto, der for nylig blev udnævnt som leder af en oppositionel eksilregering.

Oppositionslederne vil være tilgængelige for udenrigsministrene under G8-mødet, der fortsætter torsdag. USA's John Kerry og Frankrigs Laurent Fabius vil angiveligt benytte sig af muligheden ifølge BBC.

Derimod ventes Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, ikke at ville benytte sig af tilbuddet.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip