Syrien-debat giver danske pacifister vind i flaget

Den gruppe er større i år end de foregående fire år, hvor pacifistforeningen »Aldrig Mere Krig« som modaktion kun har hejst dannebrog halvt op i flagstangen.

»Der er jo sket det, at statsministeren har fået regeringens opbakning til at støtte et angreb på Syrien, og det har givet en stigende interesse for »Aldrig Mere Krig«, det pacifistiske arbejde vi foretager og den annonce, vi har i avisen,« siger Henning Sørensen med henvisning til annoncen »FLAG PÅ HALV 5. september«, som kan ses i onsdagens udgaver af BT og Information.

Henning Sørensen har opfordret til at flage på halv 5. september, siden regeringen i 2009 bestemte, at dagen skulle bruges til at hædre de danskere, der bliver sendt i krig. Aktionen er ikke kun en kritik af den danske regering.

»Vi har haft en militærnægterlov siden 13. december 1917, så det er den enkelte, der vælger at gå i krig. Så det er en primær kritik af regeringen og en sekundær kritik af dem, der vælger at blive soldater og i krig. De skulle blive hjemme og lave et samfundsnyttigt arbejde. Det er det ikke at være soldat,« siger Henning Sørensen, der har fået Enhedslisten Norddjurs til at bakke op om opfordringen.

»Det er en sorgens dag på grund af alle de lidelser, Danmark er med til at påføre de steder, hvor vi er i krig,« siger Mogens Overballe, der er kontaktperson for Enhedslistens lokalafdeling.

Enhedslistens Christiansborg-politikere ser dog hellere, at man viser sin utilfredshed med dansk krigsdeltagelse på anden vis.

»Fra Enhedslistens side opfordrer vi ikke til at flage på halv. Vi kan presse på andre måder for at få politikerne til at stå til ansvar for deres fejlagtige handlinger,« siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø) med henvisning til krigene i Afghanistan og Irak og en mulig dansk støtte til et angreb på Syrien.

Dansk Folkeparti nøjes ikke med at hive flaget hele vejen til toppen af flagstangen torsdag. Forsvarsordfører Marie Krarup (DF) langer også kraftigt ud efter de pacifister, der kun går halvvejen.

»De er jo ikke særlig kloge. Grunden til, at de lever i et trygt og frit land, er, at nogle værner om det land. Det er det, vores soldater gør, og de burde være dybt taknemmelige, men de er som en flok, små forkælede børn, der ikke har forstået, at de lever et liv, der er så godt, fordi andre sætter livet på spil,« siger Marie Krarup, der kalder Henning Sørensens initiativ »ubehageligt« og »ynkeligt«.

»Man skal ikke lade sig gå på af det. Man skal bare trække på skuldrene, ligesom når små børn råber sgu og fanden,« siger Marie Krarup.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) vil ikke kommentere initiativet fra »Aldrig Mere Krig«, men henviser til Socialdemokraternes forsvarsordfører, der følger Marie Krarups opfordring til at trække på skuldrene.

»Jeg har ikke noget imod, at de vælger den aktivitetsform, selv om jeg ikke på nogen måde er enig med dem. Og så må jeg sige, at de ting og de følelser, vi markerer på flagdagen, er for store til, at sådan en kampagne kan spolere det,« siger John Dyrby Paulsen (S).

Spørgsmål: Men vil det ikke skæmme en dag, hvor det er meningen, at soldaterne skal hyldes?

»Nej, der skal meget mere til«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip