Syrien: En million børn er flygtet

Mens krigen i Syrien går ind i sit tredje år, er en ny milepæl nået. Antallet af flygtningebørn i Syriens nabolande har rundet én million.

Det skriver Unicef og FN's flygtningeorganisation, UNHCR, i en pressemeddelelse fredag.

- Det barn er ikke bare et tal. Det er et barn, som har været tvunget til at forlade sit hjem, måske endda sin familie, og som har oplevet så grufulde ting, at vi ikke er i stand til at forestille os det, siger Unicef Danmarks generalsekretær, Steen M. Andersen.

- Det er en stærk advarsel til hele verden om, at der skal handles nu, hvis vi ikke skal tabe en hel generation af syriske børn på gulvet, uddyber han.

Ifølge Unicef er børnene, der ankommer til flygtningelejrene, ofte dybt traumatiserede. Over 3500 af dem er kommet til nabolandene Jordan, Libanon eller Irak uden forældre. Mange af dem ved ikke, hvor deres familier er.

- 768.000 syriske flygtningebørn er under 11 år. Det er sårbare børn, som føler sig utrygge, magtesløse og ulykkelige, siger Steen M. Andersen.

Unicef oplever blandt andet, at de syriske flygtningebørn "kommunikerer med stenkast i stedet for ord".

I nabolandene er de til stede for at hjælpe de mange traumatiserede børn, og her har man særlige børnevenlige centre. Men der mangler flere midler.

- Kun 38 procent af de tre milliarder dollar, som FN har sagt, der er brug for frem til december i år, er rent faktisk kommet ind, siger Steen M. Andersen.

- De har brug for hjælp, hvis de skal overleve krisen psykisk og fysisk. Hos os lærer de igen at knytte bånd til andre - en evne de har mistet, forklarer den danske generalsekretær.

/ritzau/

Dagens Gossip