Syrien er bagud med destruering af kemiske våben

Syrien sakker bagud i forhold til den aftalte tidsplan om at få destrueret alle regimets kemiske våben, fortæller anonyme kilder til nyhedsbureauet Reuters.

Indtil videre har præsident Bashar al-Assads regime kun givet afkald på 11 procent af lageret af kemiske våben. Ifølge kilderne betyder det, at planen skrider.

1300 ton giftige kemikalier skulle være blevet afleveret til organisationen for forbud mod kemiske våben (OPCW), men kilder i forbundet oplyser, at der kun er blevet afleveret 140 ton indtil videre.

Samtidig er det kun fem procent af de farligste kemikalier, der er blevet afleveret.

- Lad os være ærlige: De vigtigste kemikalier er ikke blevet afleveret endnu, hvis man ser bort fra en lille sending i begyndelsen. Det betyder, at vi er et godt stykke bagud med tidsplanen, siger en af kilderne til Reuters.

- De bliver nødt til at sætte hastigheden op, hvis de vil nå deadline. Vi burde have begyndt destrueringen for 10 dage siden, og vi har endnu ikke taget hul på den.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har ellers for nylig udtrykt tillid til, at aftalen om deadline den 30. juni vil blive overholdt.

Hvis Syrien ender med at overskride den aftalte deadline, kan det få alvorlige politiske implikationer. USA og Rusland har investeret diplomatisk troværdighed i planen.

Men det er uklart, hvad der vil ske, hvis Syrien ikke overholder aftalen. Rusland nægter at indføre sanktioner.

Det syriske regime forklarer forsinkelserne med sikkerhedssituationen i landet, hvor al-Assads styrker kæmper mod oprørsgrupper.

FN's Sikkerhedsråd besluttede i en resolution, at våbnene skulle destrueres, efter at flere voldsomme angreb på civilbefolkningen i Syrien kostede flere hundrede mennesker livet i august sidste år.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip