Syrien er presset efter diplomatisk kolbøttedag

Den syriske udenrigsminister blev mandag en del af en usædvanligt politisk og diplomatisk kolbøttedag på den internationale scene.

Spillet endte med, at udenrigsminister Walid al-Muallem hilste en plan velkommen for, at Syrien vil aflevere sine kemiske våben til det internationale samfund. Det skete på en opfordring fra Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov. Men det skete - for at gøre sagen endnu mere prekær - først efter, at USAs udenrigsminister, John Kerry, tidligere på dagen havde antydet, at Syrien burde udlevere landets arsenal af kemiske våben.

Den nye udvikling kan ende med at være en krigstrumf for USA og præsident Barack Obama, der presser på for at få opbakning til en militær aktion i Syrien på baggrund af et giftgasangreb i landet 21. august.

»Hvis syrerne udskyder eller springer fra aftalen, så kan amerikanerne få et konkret argument til at sige »nu angriber vi, indtil vi får de her våben«,« siger Johannes Nordby, analytiker med speciale i strategi og sikkerhedsstudier ved Forsvarsakademiet.

Efter John Kerrys bemærkning mandag, var det amerikanske udenrigsministerium ude og afvise, at Kerry konkret bad Syrien om at aflevere de kemiske våben. Kerry svarede i stedet retorisk på et spørgsmål fra en journalist, lød det fra ministeriet. Men inden nedtoningen af den amerikanske retorik, havde den russiske udenrigsminister altså grebet bolden og spillet den videre til Syrien. Syriens udenrigsminister hilste det russiske initiativ »velkommen« - selvom den syriske præsident, Bashar al-Assad, endnu ikke har kommenteret på sagen.

Johannes Nordby har svært ved at sige, om John Kerrys udtalelse var en bevidst strategi for at få gang i den fastlåste diplomatiske situation i Syrien.

»Hvis det her var en handlemulighed hele vejen igennem, så tror jeg, de havde spillet kortet tidligere. Så hvis det var planlagt, så tror jeg, de har besluttet sig inden for det seneste døgn,« siger Johannes Nordby og henviser til det politiske spil, der i disse dage finder sted i Washington, hvor Obama forsøger at få Kongressens opbakning til en aktion i Syrien.

»Timingen er ikke oplagt, for det var kun seks timer, før Kongressen begyndte at behandle sagen,« siger Johannes Nordby.

Ender sagen med, at Syrien afleverer sine kemiske våben, er det dog ikke lig med, at borgerkrigen i Syrien er slut, advarer Johannes Nordby.

»Det her får ikke nogen indvirken på borgerkrigen. Hvad amerikanerne vil gøre, er svært ved at sige, men jeg tror, de fortsat vil støtte oprøret,« siger han.

Dagens Gossip