Syrien evakuerer militærbygninger i Damaskus

USAs præsident, Barack Obama, slog i et interview med PBS sent onsdag aften fast, at han ikke var i tvivl om, at Assads styre har ansvaret for et angreb med kemiske våben, der menes at have dræbt flere hundrede mennesker i en forstad til Damaskus i sidste uge. Han understregede i interviewet, at regimet vil mærke »internationale konsekvenser«, og han efterlod derved kun liden tvivl om, at det ikke er et spørgsmål om, hvorvidt USA angriber, men derimod et spørgsmål om, hvornår USA angriber.

Militærenheder i nærheden af Damaskus har efter sigende konfiskeret adskillige køretøjer, der angiveligt er blevet brugt til at flytte udstyr, og væbnede køretøjer og lastbiler med tropper er blevet set forlade den internationale lufthavn i Damaskus og køre i retning af byen Harran al-Awamid, siger oppositionsaktivist Ma’moun al-Ghoutani, der befinder sig i området, i et telefoninterview med nyhedsbureauet Reuters. Han tilføjer, at lufthavnens lys efterfølgende er blevet slukket.

Blandt de øvrige bygninger, der også meldes evakueret eller delvist evakueret, er en af militærets bygninger på Umayyad-pladsen og den nærliggende kommandobase for luftvåbenet, siger beboere fra området og en kilde i oprørshæren Free Syrian Army (FSA).

Andre kilder i oprørsgrupper fortæller, at bygninger i udkanten af hovedstaden, der bliver brugt til beboelse af Den Republikanske Garde og militærenheden Den Fjerde Division, også er blevet forladt inden for de seneste to døgn.

Også beboere, der bor i nærheden af potentielle mål, har i løbet af onsdagen forladt deres hjem.

Det har ikke været muligt for Reuters at indhente en kommentar fra den syriske regering om evakueringerne, og evakueringerne er ikke bekræftet fra anden side end beboerne og oprørerne.

Det er endnu uvist, hvornår et eventuelt angreb fra Vesten vil ramme - og hvem der vil gå med i en angrebskoalition ledet af USA.

FN har inspektører i landet, der undersøger formodede tilfælde af kemisk krigsførelse, og FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, opfordrede onsdag en række statsledere til at give dem tid til at færdiggøre deres undersøgelse. Inspektørernes sikkerhed er også en overvejelse.

Barack Obama har onsdag været under massivt pres fra amerikanske politikere, der kræver at blive taget med på råd. Obamas administration vil torsdag briefe Repræsentanternes Hus, Senatet og ledere af de nationale efterretningstjenester.

Storbritannien, der fra start er blevet set som en oplagt partner i et amerikansk indgreb i Syrien, vendte desuden på en tallerken onsdag efter pres fra oppositionen på premierminister David Cameron. Her lød udmeldingen, at FNs Sikkerhedsråd skal nå at vurdere våbeninspektørernes fund, før en international militæraktion kan komme på tale, og at det britiske parlament skal stemme om en eventuel britisk krigsdeltagelse ad to omgange.

Dagens Gossip