Syrien har overtrådt en rød linje

Ifølge militæranalytiker Peter Kim Laustsen, der er souschef på Forsvarsakademiet, viser meldingen, at Obama-administrationen er tro mod sin retorik i Syrien-spørgsmålet.

»USA har tidligere meddelt, at når - eller hvis - det kan bevises, at Assad-regimet har brugt kemiske kampstoffer, så har man overtrådt en rød linje, som tvinger USA til at handle. Det er selvfølgelig ret frit, når man bruger ordet ’handle, men det kunne godt tyde på, at USA nu har nået en grænse og ikke længere kan se passivt til,« siger Peter Kim Laustsen.

Han vurderer, at USA i nær fremtid vil støtte de syriske oprørere med såkaldte defensive våben, som oprørerne kan bruge til at beskytte sig selv med og dermed holde stand mod Assads styrker.

»Defensive våben kan for eksempel være noget, der anvendes mod kampvogne, kamphelikoptere eller kampfly, som virkelig har presset Assads modstandere i bund,« uddyber den danske militæranalytiker.

Det forlyder ikke på nuværende tidspunkt, hvordan amerikanerne har tænkt sig at støtte oprørerne militært, men i løbet af den kommende tid vil Obama drøfte situationen i Syrien med FN og stormagterne på det kommende G8-topmøde. Det Hvide Hus konkluderer, at mellem 100 og 150 personer har mistet livet i forbindelse med de kemiske angreb. Assad-styret har ifølge amerikanerne blandt andet benyttet nervegassen sarin.

Spørgsmål: Hvorfor er nervegassen sarin blevet en udløsende faktor for USA, når nu over 90.000 mennesker ifølge FN skønnes dræbt i borgerkrigen?

»Kampgasser som sarin er ikke et konventionelt våben, men derimod et af de masseødelæggelsesvåben, som USA er stor modstander af. Når det bruges, så risikerer man både at ramme militært personel og civile. Man tager ganske enkelt ikke hensyn til kombattanter og ikke-kombattanter.«

FN anser sarin for at være et masseødelæggelsesvåben og har forbudt det gennem flere konventioner. Det er en farveløs, lugtfri væske, som let fordamper, og ligesom andre nervegasser angriber det nervesystemet.

Dagens Gossip