Syrien kalder tyrkisk helikopternedskydning forhastet

»Den forhastede reaktion fra Tyrkiets side, især da luftfartøjet var på vej tilbage og ikke var ude på nogen kampmissioner, er bevis på de sande intentioner, der ligger bag premierminister Tayyip Erdogans regeringsførelse mod Syrien, om at øge spændingerne og eskalere situationen på grænsen mellem de to lande,« erklærede Syriens væbnede styrker ifølge nyhedsbureauet Reuters i en officiel meddelelse bragt af det statslige nyhedsbureau SANA.

Den tyrkiske vicepremierminister, Bulent Arinc, oplyste ifølge nyhedsbureauet AFP tidligere mandag, at Syrien havde krænket det tyrkiske luftrum og ignoreret adskillige advarsler fra Tyrkiet.

»Den (helikopteren, red.) blev igen og igen advaret af vores luftforsvar, men krænkelsen fortsatte, og den ramte syrisk jord klokken 14.25, efter at være blevet ramt af missiler fra vores fly,« sagde ministeren, der tilføjede, at det tyrkiske militær ikke kendte til helikopterbesætningens tilstand, da helikopteren styrtede ned i Syrien.

»Ingen vil vove at krænke Tyrkiets grænser på nogen måde igen,« sagde Tyrkiets udenrigsminister, Ahmet Davutoglu, efter et møde mandag med udenrigsministrene fra USA, Frankrig og Storbritannien om situationen i Syrien.

Ahmet Davutoglu oplyste desuden, at detaljer om nedskydningen af helikopteren vil blive fremlagt for FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, FNs Sikkerhedsråd og for medlemmer af forsvarsalliancen NATO.

Forholdet mellem de to nabolande, der deler en 900 kilometer lang grænsestrækning, har længe været anspændt. Og forholdet er blevet yderligere forværret, efter at raketter affyret fra det borgerkrigshærgede Syrien har ramt tyrkisk jord og dræbt civile tyrkere.

Sidste år anmodede Tyrkiet, der er medlem af NATO, forsvarsalliancen om at opstille Patriot-raketter langs grænsen til Syrien.

Dagens Gossip