Syrien-mægler: Hvert 25. minut bliver en syrer dræbt

Skrevet af admin

28/04/2016

Mest læste i dag

Urolighederne i Syrien er den seneste tid taget til i styrke, og det truer en aftale om våbenhvile, der kan falde til jorden når som helst.

Det siger FN's særlige udsending Staffan de Mistura, der fungerer som mægler på Syrien-området.

- I de seneste 48 timer er der gennemsnitligt blevet dræbt en syrer hvert 25. minut, mens en syrer gennemsnitligt er blevet såret hvert 13. minut, siger Staffan de Mistura på et pressemøde efter to uger med forhandlinger om Syriens fremtid.

Han siger, at våbenhvilen "stadig er her, men den er i stor fare. Den gælder stadig, men kun lige knap. Opfattelsen er, at den kan falde sammen når som helst".

Staffan de Mistura mener, at de øgede spændinger i Syrien har været med til at skygge over de seneste fredsforhandlinger i Genève, og at man er nødt til at få våbenhvilen tilbage på sporet, hvis forhandlingerne skal give mening.

Meldingerne om mange dræbte og mangel på nødhjælp i Syrien fik oppositionsgruppen High Negotiations Committee til at forlade forhandlingerne i den schweiziske by.

Nu opfordrer FN-udsendingen politikere "på højeste niveau" i USA og Rusland til med det samme at intensivere arbejdet med at sikre Syriens fremtid.

- Der er ingen grund til, at begge lande, der har brugt så meget politisk kapital i denne succeshistorie og har en fælles interesse i ikke at se Syrien ende i endnu en krigscyklus, ikke skulle kunne genoplive, hvad de har skabt, og hvad der fortsat lever, men knap nok, siger Staffan de Mistura.

Efter de seneste ugers samtaler står det ifølge Staffan de Mistura klart, at der stadig er store uenigheder mellem parterne.

Der skulle dog være enighed om, at en eventuel overgangsregering i Syrien "vil kunne bestå af medlemmer af den nuværende regering, oppositionen, uafhængige og andre" ifølge et dokument, som mægleren har offentliggjort.

Mægleren regner med at genoptage samtalerne i Genève i maj.

Våbenhvilen i Syrien - eller det såkaldte stop for fjendtligheder - gælder ikke for ekstremistiske grupper som eksempelvis Islamisk Stat.

/ritzau/Reuters