Syrien misser frist for ødelæggelse af kemiske anlæg

Syrien når ikke at ødelægge 12 anlæg for produktion af kemiske våben inden den deadline, der er sat i næste uge, siger kilder i Organisationen for forbud mod kemiske våben (OPCW).

Syrien skal destruere anlæggene inden 15. marts i henhold til den aftale, der er indgået med USA og Rusland. Flere tidsfrister i aftalen er allerede blevet overskredet.

En kilde, der er involveret i diskussionerne med Syrien og har bedt om anonymitet, siger, at der er tale om syv forstærkede hangarer og fem underjordiske anlæg.

- Ingen af dem er blevet destrueret på nuværende tidspunkt, siger kilden.

Syrien gik i fjor efter massivt internationalt pres med til at ødelægge alle sine produktionssteder for kemiske våben og overlade alle landets kemiske substanser til OPCW og FN. Fristen for at gennemføre hele operationen er 30. juni.

Men Syrien er bagud i tidsplanen, og forløbet med at få sejlet alle de kemiske våben ud af landet inden 5. februar er flere uger forsinket.

Efter massivt internationalt pres har Syrien derfor fremlagt en ny tidsplan for, hvornår man satser på at have afleveret sine kemiske våben til destruktion.

De mest farlige af Syriens kemiske våben kan være ude af det borgerkrigshærgede land inden 13. april, har styret i Damaskus lovet.

For selvom udskibningen er optrappet, blandt andet med en transport af sennepsgas i denne uge, vil det ikke være muligt at nå fristen for at destruere substanserne til havs inden 30. marts, lyder det.

Destruktionen foregår om bord på det specialudstyrede amerikanske skib MV Ray Cargo, men hidtil er blot en fjerdedel af de farlige substanser ødelagt.

En anden kilde fra OPCW siger, at Syrien ikke tager tidsfristerne alvorligt.

- De handler ikke inden for den tidsramme, de lovede, at de ville. Processen er i fjendtligt hav, lyder det.

FN's Sikkerhedsråd besluttede i en resolution, at våbnene skulle destrueres, efter at et kemisk angreb på en forstad til Damaskus kostede flere hundrede mennesker livet i august sidste år.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip