Syrien-mission udløser politisk skænderi

Både Venstre og Socialdemokraterne mener, at Danmark skal være parat til at deltage i et eventuelt angreb mod Syrien - også uden et FN-mandat i ryggen - såfremt Danmark bliver bedt om at hjælpe.

Alligevel er udsigten til en mission i Syrien, der skal besvare det giftgasangreb, som har kostet flere hundrede syrere livet, endt med politisk splid på Christiansborg, hvor Socialdemokraterne nu beskylder Venstre for at tænke mere taktisk, end hvad godt er.

»Jeg er glad for, at Venstre er villig til at arbejde konstruktivt sammen med regeringen, for det er en ekstrem alvorlig sag. Derfor ærgrer det mig også, at Lars Løkke Rasmussen (V) ikke viser statsmandsformat, men i stedet går i Søren Pinds (V) fodspor og bruger lejligheden til smålige indenrigspolitiske drillerier,« siger Socialdemokraternes udenrigs- og forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen (S).

»Jeg vil gerne opfordre Lars Løkke og hans udenrigsordfører til at vise sammenhold. Denne sag er simpelthen for alvorlig til spin og taktiske hensyn,« siger han.

Meldingen fra Dyrby Paulsen kommer, efter både Venstre-formanden og Søren Pind har klandret regeringen for at skifte holdning til et eventuelt angreb i Syrien.

I første omgang havde regeringen meddelt, at man ønskede et FN-mandat i tilfælde af et indgreb, men tirsdag slog statsministeren fast, at man var parat til at deltage uden enighed i FNs Sikkerhedsråd.

Lars Løkke Rasmussen mener, at de skiftende udmeldinger fra statsministeren kan påvirke den danske befolknings opbakning til en indsats i Syrien:

»Det at gå i krig er en alvorlig beslutning, det kræver også folkelig opbakning, og der synes jeg, det er bekymrende, at man skifter holdning hen over en nat, uden at berede den danske befolkning,« siger han.

Ifølge John Dyrby Paulsen har regeringen ikke lagt sig fast på, hvordan situationen i Syrien skal gribes an.

»Sagen er, at vi står i en ny situation efter giftgasangrebet. Derfor overvejer vi, hvilke muligheder der er, hvis FNs Sikkerhedsråd ikke løfter sit ansvar. Det er vel at mærke ikke bare den danske regering, der har taget bestik af den nye situation, men også en lang række andre af vores allernærmeste allierede, naturligvis især USA,« siger han.

Dagens Gossip