Syrien ser positivt på russisk våben-oplæg

Det fastslår udenrigsminister Walid al-Moualem efter et møde med sin russiske kollega, Sergej Lavrov, skriver AFP.

»Jeg lytter nøje til Sergej Lavrovs udtalelse. Og i den forbindelse noterer jeg, at Syrien - på baggrund af det syriske styres bekymring for syriske liv og for sikkerheden i vores land - byder det russiske initiativ velkommen,« siger Walid al-Moualem.

Til gengæld udtrykte han ifølge Reuters ikke klart, at regeringen i Syrien vil følge forslaget.

Sergej Lavrov opfordrede tidligere mandag det syriske regime til at overlade kontrollen med dets kemiske våbenarsenal til international overvågning for at forhindre et militært angreb mod Syrien.

Lavrovs udtalelse faldt efter, at USAs udenrigsminister John Kerry først havde givet Syrien en uge til at aflevere sine kemiske våben og undgå et angreb.

»Naturligvis. Han kan overdrage hver eneste stump af sine kemiske våben til det internationale samfund i næste uge - aflevere det hele uden forsinkelse. Men det har han ikke i sinde, og det kan ikke lade sig gøre,« lød det fra Kerry.

Hans ministerium fik dog siden travlt med at nedtone tilbuddet, der dog blev grebet af russerne. Også briterne betegner oplægget som positivt, men premierminister David Cameron advarer om, at det ikke må fjerne fokus fra det syriske styre.

»Jeg mener, at vi bør være opmærksomme på, at det her ikke er en afledningsmanøvre, som går ud på at diskutere noget andet end det reelle problem,« siger han.

Samtidig opfordrer FNs generalsekretær Ban Ki-moon til, at der oprettes FN-overvågede zoner i Syrien til ødelæggelse af kemiske våben.

Ban Ki-moon vil rette forslaget til FNs Sikkerhedsråd, hvis en FN-undersøgelse slår fast, at styret har anvendt kemiske våben mod sin egen befolkning.

»Jeg overvejer at opfordre Sikkerhedsrådet til at kræve en øjeblikkelig overførsel af Syriens kemiske våben til områder i Syrien, hvor de kan lagres og ødelægges på sikker vis,« siger han.

Generalsekretæren retter samtidig en hård kritik af FNs Sikkerhedsråd, som han beskylder for at have været »pinligt lammet« i forhold til konflikten i Syrien.

Rusland og Kina, der begge har vetoret i rådet, fordi de er permanente medlemmer, har hidtil forhindret, at der indføres sanktioner mod Assads styre.

Dagens Gossip