Syriens opposition afviser at mødes med regimet

De vanskelige forhandlinger på fredskonferencen Geneve II løb fredag ind i sit første store problem.

Syriens opposition siger nemlig, at man ikke vil sidde ved samme forhandlingsbord med det syriske regimes delegation, indtil regeringen med præsident Bashar al-Assad i spidsen tilslutter sig Geneve I-aftalen fra 2012.

I aftalen besluttede man at arbejde for en overgangsregering i Syrien uden præsident Bashar al-Assad.

- Vi har bedt FN's udsending om at få regimet til at skrive under på Geneve I, og vi vil ikke mødes med dem, indtil de gør det, siger en delegeret fra oppositionen.

Syriens informationsminister Omran Zoabi siger imidlertid, at Damaskus ikke vil acceptere den syriske oppositions krav om en overgangsregering uden præsident Bashar al-Assad.

- Nej, vi vil ikke acceptere det, siger han til Reuters.

Derfor vil FN's særlige udsending Lakhdar Brahimi vil holde separate møder med de stridende parter fredag, bekræfter en talskvinde fra FN.

Et vidne siger til Reuters, at Brahimi starter med at mødes med delegationen fra den syriske regering.

Torsdag førte Lakhdar Brahimi separate samtaler med de to delegationer for lukkede døre, men meget få detaljer er sluppet ud i offentligheden.

Embedsfolk anslår, at forhandlingerne vil tage mellem syv og 10 dage.

Fredskonferencen Geneve II startede onsdag i byen Montreux, og fredag fortsætter forhandlingerne i FN's europæiske hovedkvarter i den schweiziske storby Geneve.

Konflikten brød ud i Syrien i foråret 2011. Flere end 130.000 mennesker har ifølge FN mistet livet, og flere millioner både internt og eksternt er drevet på flugt af den blodige krig.

På den ene side insisterer styret i Damaskus på, at oprørerne er terrorister, og præsident Bashar al-Assad vil ikke træde tilbage og overlade det hele til en overgangsregering, hvilket store dele af det internationale samfund lægger op til.

På den anden side står den syriske opposition, repræsenteret på konferencen af Ahmad al-Jarba fra Syriens Nationale Koalition, og de står sammen med blandt andre USA fast på, at Assad skal træde tilbage.

/ritzau/Reuters.

Dagens Gossip