Syriens opposition slår nye revner

Trods tre dages drøftelser, er det ikke lykkedes oppositionen at finde en fælles holdning til, om den vil deltage i den fredskonference i Geneve, som USA og Rusland har taget initiativ til, og som den syriske regering »i princippet« har erklæret sig villig til at deltage i.

Mandag morgen blev splittelsen yderligere uddybet, da et flertal i forsamlingen kun ville give en ny sekulær oppositionsgruppe under ledelse af en mangeårige kritiker af præsident Bashar al-Assads styre, den marxistisk-intellektuelle Michel Kilo, et symbolsk antal pladser i koalitionen, skriver Reuters og AFP.

Michel Kilo, der støttes af Vesten og en række arabiske lande, havde forlangt 22 pladser. Han blev i stedet tilbudt fem, hvilket udløste tumultagtige scener i lobbyen til hotellet, hvor konferencen blev afholdt, og heftige diskussioner mellem flere konferencedeltagere udviklede sig til slagsmål. Det skete, efter lederen af en af de store blokke i koalitionen Khaled al-Saleh annoncerede afstemningsresultatet som demokratisk, men samtidig tilkendegav, at spørgsmålet om at udvide koalitionen kan drøftes igen.

»Jeg tror ikke, at de har et ønske om at samarbejde og modtage vores fremstrakte hånd. Vi ønsker dem held og lykke,« lød det efterfølgende fra Michel Kilo til Reuters.

Samtidig har det endnu ikke været muligt for koalitionen at beslutte, om den skal give tilsagn om at møde op til fredskonferencen, der efter planen skal afvikles i Geneve i næste måned.

Istanbul-mødet er blevet forlænget med to dage og finder således sted samtidig med, at EUs udenrigsministre i dag, mandag, atter skal drøfte, hvorvidt våbenembargoen mod Syrien skal løftes, så det bliver muligt at bevæbne dele af de syriske oprørere. Men mødet i Istanbul finder også sted samtidig med, at den amerikanske udenrigsminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov mandag mødes privat i Paris for at diskutere detaljer i konferencen.

Den britiske udenrigsminister, William Hague, tilkendegav forud for EU-ministrenes møde, at hvis det ikke lykkes at løfte embargoen i enighed, vil Storbritannien argumentere for, at hvert enkelt medlemsland bliver fritstillet og dermed bliver i stand til at sende våben til oprørerne.

De har over de seneste uger lidt tilbageslag i kampen mod præsident Assads hær, samt de styrker fra Hizbollah-bevægelsen i Libanon, der kæmper sammen med regeringsstyrkerne.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip