Syriens parter holdt et minuts stilhed for ofre

De krigende parter i Syriens borgerkrig stod sammen om et minuts tavshed torsdag til ære for de mange tusinde af mennesker, der er blevet dræbt under den tre år lange konflikt.

Den usædvanlige fælles gestus fandt sted efter knap en uges møder i Geneve, hvor der først og fremmest kun har været retorik - omend der onsdag kom de førstetegn på fremskridt, da regering og oprørere enedes om et grundlag for forhandlinger om fred.

- For første gang tales der om et overgangsstyre, sagde en talsmand for oppositionens forhandlingsdelegation, efter at den syriske regerings delegation havde erklæret sig "fuldt parat" til at drøfte aftalen fra Geneve I-forhandlingerne, hvor der opfordres til et overgangsstyre "afsnit for afsnit."

Der er dog ikke enighed om, hvordan forhandlingerne skal føres.

FN-mægleren Lakhdar Brahimi siger, at han ikke venter afgørende fremskridt i den første forhandlingsrunde, som afsluttes fredag. Han håber derimod på mere fremskridt under den anden forhandlingsrunde, som indledes om en uges tid.

Ahmad Jakal fra oppositionen siger, at lederen af hans delegation, Hadi al-Bahra, foreslog et minuts stilhed torsdag, og alle parter rejste sig.

- Alle rejste sig for martyrernes sjæle. Det var symbolsk godt, siger Jakal.

Men diplomater erkender, at der ikke er sket nogen fremskridt i forhandlingerne om at få bragt humanitær nødhjælp frem til civile i belejrede områder.

FN-lastbiler læsset med 500 ton fødevarer og andre vitale nødforsyninger er parat til at blive bragt ind i Syren til Hassakeh og Deir al-Zor.

Oprørerne har særlig fokus på at få sikret humanitær hjælp til byen Homs.

Ved de første møder sagde oppositionen, at den har en liste med navne på 47.000 mennesker, som skal være fanger hos regimet - heriblandt 2300 kvinder og børn.

Regimet siger, at det også ønsker lister over fanger, som holdes af oprørerne.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip