Syriens regering afviser anklager om kemisk krigsførelse

I en officiel udtalelse, der ligger på det statslige syriske nyhedsbureau SANAs hjemmeside, oplyser udenrigsministeriet, at de beviser, som USAs udenrigsminister, John Kerry, fremlagde fredag, udgør »desperate forsøg« på at retfærdiggøre et angreb mod Syrien.

Ifølge det syriske udenrigsministerium er der intet hold i det efterretningsdokument, som USAs regering fremlagde, og som ifølge John Kerry beviser, at regimet stod bag giftgasangrebet den 21. august. John Kerry har kun formået at »producere materiale baseret på gamle historier, der blev publiceret af terrorister for over en uge siden, og som er fulde af fabrikerede oplysninger og løgne,« lyder det ifølge SANA fra udenrigsministeriet, der undrer sig over, »at en supermagt så klodset kan vildledes i sin holdning«, og basere beslutninger om krig og fred på oplysninger fra sociale medier og partiske hjemmesider.

»Hvad den amerikanske administration beskriver som uigendrivelige beviser, er intet andet end gamle sagnhistorier,« lød det ifølge Reuters, da erklæringen fra det syriske udenrigsministerium blev læst op på statsligt TV.

Af det amerikanske efterretningsdokument fremgår, at 1.429 personer, herunder mindst 400 børn, blev dræbt i angrebet mod Damaskus-forstaden. Det syriske udenrigsministerium kalder tallene »fiktive« og beskylder John Kerry for at basere sine holdninger på oplysninger fra bevæbnede grupper i Syrien og oppositionsgrupper i udlandet, der ifølge ministeriet opildner USA til voldelige handlinger.

SANA citerer desuden det syriske udenrigsministerium for at erklære, at ministeriet værdsætter John Kerrys bekymring over den syriske befolknings sikkerhed, men samtidig forsikrer om, at USA ikke kan bruge dette påskud til at bane vejen for »en aggression«, der netop vil ramme den syriske befolkning og koste hundreder af uskyldige livet. Uskyldige »hvis blod vil være på hænderne af USA, og de, der vælger at deltage i aggressionen«.

Ifølge John Kerry bygger USAs konklusioner på tusindvis af forskellige kilder, hvorfor det amerikanske efterretningsvæsen er meget sikre i konklusionen om, at Syriens præsident Bashar al-Assad bærer ansvaret for angrebet.

Han slog fredag fast, at USA ved, at det syriske regimes styrker med kemiske våben var i området i de tre dage op til angrebet, hvor de gjorde forberedelser, og at det syriske regime gav sine egne folk besked på at forberede sig på angrebet blandt andet ved at tage gasmasker på.

Dertil mener USA at vide, »hvor raketterne blev affyret fra, og på hvilket tidspunkt«, sagde John Kerry i fredagens tale, hvor han også sagde, at raketterne med giftgas »kun kom fra regime-kontrollerede områder og kun ramte oppositions-kontrollerede eller omstridte kvarterer.

Dagens Gossip