Syriens regering erklærer ensidig våbenhvile

Den syriske regering erklærer tre dages ensidig våbenhvile under afslutningen af den muslimske fastemåned, oplyser den syriske hær. Oppositionen i Den Frie Syriske Hær melder, at den vil overholde stilstanden.

Våbenhvilen, der vil vare frem til midnat fredag, blev indledt klokken 01.00 onsdag.

- En tilstand af stilhed vil blive gennemført over hele den syriske arabiske republiks territorium i tre døgn fra klokken 01.00 den 6. juli, oplyser den syriske hær.

Den anmeldte våbenhvile falder sammen med afslutningen af ramadanen, hvor muslimerne fejrer Eid al-Fitr.

Eid al-Fitr fejres over tre dage. Skoler og officielle kontorer holder lukket.

USA's udenrigsminister, John Kerry, udtrykker håb om, at det kan være et varsel om en mere langvarig aftale om at stoppe krigen.

- Vi hilser den syriske hærs erklæring om tre dages ro meget velkommen til fejring af Eid, siger Kerry under et besøg i Georgien.

Han bekræfter, at der er møder i gang netop med det formål at få forlænget våbenhvilen.

Den Frie Syriske Hær har onsdag accepteret våbenhvilen med det forbehold at regeringshæren også overholder den. Det skriver oppositionshæren i en erklæring ifølge Reuters.

Trods den erklærede våbenhvile, så oplyser oprørsgruppen Jaish al-Islam, at regeringsstyrker har angrebet byen Maydaa øst for Damaskus.

Ifølge Syriens Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR), som overvåger konflikten via et netværk af meddelere, har hæren vundet næsten fuld kontrol over Maydaa.

Omkring storbyen Aleppo angriber både regeringshæren og oprørere, oplyser SOHR.

Den aktuelle våbenhvile har ikke samme opbakning, som da USA og Rusland banede vej for en aftale i februar. Dengang havde en række oprørsgrupper accepteret vilkårene.

De ekstremistiske grupper Islamisk Stat og Nusrafronten var dengang - som nu - ikke med.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip