Syriens udenrigsminister: Assads fremtid er rød linje

Den syriske præsident, Bashar al-Assads, fremtid er en rød linje for regimet under fredsforhandlingerne, lyder det forud for fredskonferencen Geneve II, der indledes i Montreux onsdag og fortsætter i Geneve fredag.

De syriske oprørere ønsker at vælte præsident Assad, men det kommer ikke på dagsorden under konferencen, lyder det fra regimet.

- Spørgsmålene om præsidenten og regimet er røde linjer for os og for det syriske folk, siger Syriens udenrigsminister, Walid al-Moualem, ifølge nyhedsbureauet SANA, kort før han ankommer i den schweiziske by Montreux.

- Ingen kan røre præsidentskabet, lyder det.

Det er første gang, at det syriske regime og oppositionen, der er samlet i den vestligt støttede organisation Syriens Nationale Koalition, mødes for at forhandle direkte, siden konflikten begyndte i marts 2011.

Udenrigsministeren understregede samtidig, at regeringens forhandlere ville gøre alt for at sikre, at fredskonferencen bliver succesfuld.

- Vi er forpligtet til at arbejde for, at denne konference skal blive en succes, så den bliver det første skridt på vejen til dialog mellem syrerne på syrisk jord, siger han.

Regimet bliver repræsenteret af udenrigsministeren, mens Ahmad al-Jarba leder Syriens Nationale Koalitions forhandlere.

En "rød linje" er en grænse, der ikke må overskrides. Begrebet blev udbredt, da USA's præsident, Barack Obama, sagde, at Bashar al-Assad havde overskredet "den røde linje," da amerikanerne konkluderede, at Syrien havde brugt nervegas.

Repræsentanter for 40 lande vil være til stede under Geneve II-konferencen. De direkte forhandlinger begynder, når deltagerne flytter videre til Geneve.

Tirsdag offentliggjorde den britiske avis The Guardian en ny rapport, der angiveligt indeholder billeder som beviser tortur og systematiske drab på omkring 11.000 fanger i Syrien.

Billederne strammer fra en syrisk afhopper, der fremviser tusindvis af foto med eksempler på dødelig tortur.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip