Syrisk asylansøger i græsk lejr: Alt er bedre end dette

Skrevet af admin

03/08/2016

Dagens topnyheder

Hvis Mustafa havde vidst, hvordan det ville være at leve i en flygtningelejr i udkanten af den græske hovedstad, Athen, ville han aldrig have forladt Syrien.

Fire måneder i et ødelagt telt i en flygtningelejr i Piræus, hvor han har ventet på svar på sin asylansøgning, har fået den 38-årige syrer til bittert at fortryde sin beslutning om at forlade Aleppo.

- Hvor som helst er bedre end dette. Alt er bedre end dette, siger han, mens en tåre løber ned af hans kind.

Mustafa, der som mange andre asylansøgere afviser at oplyse sit fulde navn til journalister, virker ældre end sin alder. Det gælder også hans kone, den 37-årige Nadia, som sidder ved hans side i deres lille telt.

Uden for er temperaturen nået op på over 35 grader.

Parret efterlod det meste af familien i Syrien, bortset fra Mustafas forældre, som er i en flygtningelejr i Tyrkiet.

- Vi havde ikke troet, at vi skulle være her så længe. Vi har ikke haft vores første "asylinterview", siger han.

- De har udsat det igen og igen. Hvis det fortsætter, kommer vi til at være her i årevis. Nogle gange tænker jeg på at tage min kones hånd og springe i havet.

Grækenland har siden 2015 været den vigtigste indgangsportal til Europa for flygtninge og migranter på flugt fra krige og fattigdom i Mellemøsten, Afrika og Asien.

I år er over 160.000 mennesker ankommet til Grækenland efter at have krydset Middelhavet. Næsten halvdelen af dem er kommet fra Syrien, siger FN's flygtningeorgan, UNHCR.

For at opnå asyl skal flygtninge og migranter igennem en krævende og rigid proces gennem Easo, Det Europæiske Asyl Støtte Kontor.

I processen indgår to interviews, som finder sted med adskillige ugers eller måneders mellemrum. Derefter kommer yderligere interviews i de lande, som de sendes til. Processen kan tage måneder - om ikke år.

EU indgik i marts en asylaftale med Tyrkiet som et foreløbigt svar på den voksende strøm af flygtninge til EU's grænser. Den indebærer, at afviste asylansøgere samt flygtninge og migranter, der ikke søger asyl i Grækenland, skal sendes tilbage, hvis de er kommet via Tyrkiet.

/ritzau/Reuters