Syrisk opposition kræver pres på Assad før fredsmøde

Skrevet af admin

09/11/2013

Dagens topnyheder

Hvis Syriens splittede opposition skal deltage i en fredskonference i Genève, skal der lægges pres på præsident Bashar al-Assads regime. Sådan lyder det lørdag fra Den Nationale Koalition af syriske oppositionsgrupper.

Tirsdag blev den længe ventede internationale fredskonference om den syriske borgerkrig udskudt, og dagen efter fortsatte blodsudgydelserne for fuld styrke på landjorden i det hårdt ramte land i Mellemøsten.

- Vi har altid sagt, at vi engagerer os fuldt ud i Genève, men vi er bekymrede for, at hvis vi deltager, vil Assads regime ikke være seriøs omkring gennemførelsen af det, der bliver vedtaget, siger koalitionens talsmand Khaled Saleh.

Vestlige stormagter har presset på for, at fredsforhandlingerne finder sted inden udgangen af året.

USA og Rusland bebudede tilbage i maj en fredskonference, men uvilje hos stridens parter og et intermezzo med kemiske våben, hvor USA truede med et militært angreb på Syrien, har forhalet processen.

Syrien blev beskyldt for at have angrebet en forstad til Damaskus i august med kemiske våben.

Siden er der indgået en aftale i FN, som Assad-regimet har tilsluttet sig, om at eliminere alle de kemiske våben i Syrien senest i 2014.

Målet med den nu udskudte fredskonference er at sætte punktum for den mere end to et halvt år lange konflikt, som har kostet flere end 100.000 mennesker livet.

/ritzau/AFP