Syrisk opposition vil forlade fredsproces efter angreb

Skrevet af admin

18/04/2016

Mest læste i dag

Syriens opposition vil udsætte sin deltagelse i de aktuelle FN-ledede fredsforhandlinger i Genève, oplyser repræsentanter i High Negotiations Committee (HNC) i en skriftlig erklæring.

Komitéen kræver fremdrift på løfterne i en allerede vedtaget FN-resolution og reel forhandlingsvilje fra det syriske styre, før den vil genoptage processen.

- HNC må konstatere, at fortsætter man forhandlingerne under de givne omstændigheder, vil vort folks lidelser blot blive værre, hedder det i erklæringen, som nyhedsbureauet Reuters har læst.

De seneste dage er det trukket op til et sammenbrud i FN-processen. Mandag opstod der forvirring om oppositionens plan, da et medlem anonymt meddelte, at man ville trække stikket på grund af det syriske styres angreb på oprørere.

Mandag var der planlagt et møde mellem komitéen og FN-mægleren Staffan de Mistura, som leder de indirekte forhandlinger mellem parterne.

En kamerafotograf fra nyhedsbureauet Reuters rapporterer fra Genève, at kun tre repræsentanter for oppositionen mødte op.

Det skal ses i lyset af, at en delegation på 15 personer plejer at deltage i forhandlingerne.

Vurderingen i FN-lejren lyder ifølge Mistura, at våbenstilstanden stadig holder.

Diplomaten siger om processen, at oppositionen insisterer på en overgangsregering, mens styret viser interesse for at overveje en "bredt funderet regering".

Men ingen af parterne har "givet sig et komma", siden de indirekte forhandlinger blev indledt.

FN-mægleren siger, at HNC's delegation vil blive i Genève, og man vil fortsætte samtaler på uformelt niveau.

Aftalen om våbenstilstand i Syrien krænkes i øjeblikket af begge parter.

Mandag har syriske oprørere lanceret et omfattende angreb på regeringsstyrker i provinsen Latakia, ligesom oprørere har gjort væsentlige fremskridt i nærheden af byen Hama.

Det oplyser overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder ifølge Reuters.

Den offensiv sker i forlængelse af regeringshærens angreb flere steder i landet.

Søndag opfordrede netop oppositionen i Genève oprørerne til at svare igen på offensiven fra præsident Bashar al-Assads regeringsstyrker.

/ritzau/AFP