Syriske flygtninge kan blive i Sverige

Hidtil har omkring halvdelen af de syrere, der er kommet til Sverige fra det borgerkrigshærgede land i 2013, fået permanent opholdstilladelse, mens den anden halvdel har fået lov til at blive i landet midlertidigt. Forskellen skyldes, at den svenske udlændingestyrelse har foretaget individuelle vurderinger af deres asylsager.

Er en flygtning vurderet til at have et individuelt behov for beskyttelse, fordi vedkommende er personligt forfulgt, udløser det permanent ophold. Får flygtningen derimod lov at blive i Sverige, fordi han eller hun risikerer at blive offer for vilkårlig vold i hjemlandets konflikt, er tilladelsen tidsbegrænset. De syrere, der er faldet under den sidste kategori, har hidtil fået ophold i tre år.

»I sidstnævnte tilfælde har praksis indtil for nylig været, at opholdstilladelser er tidsbegrænsede, afhængigt af arten af konflikt, omfang og vurdering af, hvor lang tid det kommer til at vare. Hovedreglen i svensk ret er dog at give permanent tilladelse uanset sikkerhedsmæssige grunde. Migrationsverkets nye juridiske beslutning indebærer en overgang til hovedreglen,« siger styrelsens fungerende juridiske chef, Fredrik Beijer, i en pressemeddelelse.

Beslutningen om at ændre praksis er taget, efter Migrationsverket har set på situationen i Syrien. Den beskrives som »ekstrem og præget af generel vold«, og det vurderes, at internationale politiske og diplomatiske løsninger på borgerkrigen ikke synes at eksistere.

Heller ikke selv om USA og dets angrebskoalition skulle finde på at gribe ind i konflikten, vil den blive løst, lyder vurderingen.

»Et scenario, hvor regimet mister magten i landet, kan føre til langvarige stridigheder mellem rivaliserende grupper. Vurderingen er derfor, at konflikten vil fortsætte i lang tid fremover,« siger Fredrik Beijer.

De syriske flygtninge, der i dag har en midlertidig opholdstilladelse, kan nu søge om at få den gjort permanent, ligesom de, der allerede har fast bopæl, kan søge om familiesammenføring.

I alt er der registreret 5.697 syrere i Sverige.

Ifølge FNs Flygtningehøjkommissariat har antallet af registrerede syriske flygtninge uden for Syrien nu rundet to millioner.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip