Syriske flygtninge lader sig ikke lokke hjem af våbenhvile

Skrevet af admin

13/02/2016

Dagens topnyheder

Aftalen om et snarligt stop for krigshandlingerne i Syrien bliver ikke tillagt større betydning blandt de tusindvis af syrere, som er flygtet til Tyskland.

Ifølge aftalen, som blev indgået i München på et møde med 17 lande og en række organisationer torsdag aften, skal de stridende parter i den fem år lange borgerkrig indstille kamphandlingerne i næste uge, men det får ikke de syriske flygtninge til at overveje at rejse hjem.

Det skriver Los Angeles Times' korrespondent i Berlin.

- Så længe Bashar al-Assad fortsat er der, vil jeg ikke drømme om at tage tilbage, siger Ahmed al Hanawia, en 28-årig syrer, der kom til Berlin for otte måneder siden efter at være flygtet fra sin hjemby Damaskus.

- Jeg vil hellere blive skudt ihjel her i Tyskland end at rejse tilbage, tilføjer han over for den amerikanske avis.

Omkring 480.000 syrere er flygtet til Tyskland. Men selv om mange ønsker at vende tilbage, så er der så mange usikkerheder i den foreslåede våbenhvile, at et gensyn med hjemlandet må vente.

Afgørende for mange er, at Assad fortsat er ved magten.

En 25-årig syrer, der kun vil give sig til kende med navnet Dalil, tror ikke, at særlig mange vil tage hjem alene på grund af de internationale samtaler og aftalen i München.

- Ingen stoler på denne våbenhvile. Og så længe Assad fortsat har kontrollen, så er det urealistisk at tro på, at mange vil tage tilbage, siger han.

Mange syriske flygtninge i Tyskland håber på at tage turen tilbage, fortæller en tysk flygtningemedarbejder.

- Jeg tror, at masser af syrere er klar til tage hjem så hurtigt som muligt, siger Sylvia Glaser. Hun er medarbejder på et projekt i München, der yder assistance til syrere, der ønsker at rejse hjem.

Hun nævner, at især mange af de enlige mænd, der er kommet til Tyskland på flugt fra krigen, lider af hjemve og savner deres familier.

- Men jeg tror ikke, at de har særlig stor tiltro til denne aftale, siger hun til Los Angeles Times.

/ritzau/