Syriske flygtninge strømmer til Italien

ITALIEN: Krigen og den humanitære katastrofe i Syrien har resulteret i en stigende strøm af flygtninge, som stuvet sammen på skibe eller på anden vis finder vej til Italien.

Alene over de seneste uger er flere end 3.300 flygtninge ankommet med båd, mange efter at have krydset Middelhavet fra Tyrkiet, Egypten, Libyen eller Tunesien, skriver de internationale nyhedsbureauer.

Ifølge Reuters følger FNs flygtningeorganisation, UNHCR, situationen tæt og oplyser, at det først og fremmest er på Sicilien, at flygtningene i første omgang lander. Hertil ankom 670 alene i sidste uge.

For et par dage siden konfiskerede myndighederne et af de såkaldte moderskibe, som menneskesmuglere bruger til at fragte flygtningene i. Der er tale om store fiskerbåde, som sejler tæt til land, hvorefter flygtningene kravler ned i mindre både, der sejler dem ind.

På Sicilien er det især havnebyen Siracusa, menneskesmuglerne bruger som afsætning for flygtningene, og ifølge AFP adskiller mange af de syriske flygtninge sig fra for eksempel flygtninge fra Somalia eller Eritrea.

»De er velklædte, har penge og kommer i land med iPads,« som en lokal advokat, Carla Trommino, siger til AFP.

Advokaten fortæller også, at de syriske flygtninge holder meget lav profil over for myndighederne:

»Deres mål er at komme til Sverige i stedet for at ende i et af de italienske flygtningecentre,« siger hun og tilføjer, at der mange gange står slægtninge klar til at modtage de nyankomne på kajen.

Carla Trommino, der repræsenterer en lokal flygtningekomite, fortæller også, at de syriske flygtninge højst bliver i lokalområdet et par dage: »Så er de væk igen.«

Sverige har som foreløbig eneste europæiske land besluttet at give syriske flygtninge permanent opholdstilladelse og er derfor særlig attraktiv for flygtningene.

Mange af flygtningene er dog også i ringe forfatning, når de lander på kajen. Adskillige bliver kørt direkte på hospital, og ikke alle klarer strabadserne.

AFP omtaler således en ung mor, der ankom sammen med sine tre børn, mens hendes mand var blevet hjemme i Damaskus. Den unge mor døde på hospitalet, men manden gav telefonisk tilladelse til, at hustruens organer måtte bruges til transplantationer. På den måde reddede moderen tre menneskers liv.

Italiens kyster er i forvejen årligt mål for titusindvis af emigranter og flygtninge fra Afrika og Mellemøsten, der håber at kunne skabe sig en fremtid i det forjættede Europa og den italienske stat har netop mangedoblet sengekapaciteten til 16.000 pladser på flygtningecentrene.

Men Sicilien, der i forvejen er hårdt ramt af den økonomiske krise, er ikke gearet til det nye store flygtningeboom, og Italiens indenrigsminister der netop har besøgt øen, har udtalt, at der er tale om en nødsituation, der skal afhjælpes.

De mange flygtningetransporter til Siracusa har desuden gjort det nødvendigt for de lokale myndigheder at tilkalde forstærkning, fortæller chefen for havnebyens grænsepoliti.

Menneskesmuglerne tager ifølge AFP godt 22.000 kroner per voksen og 8.000 per barn for at bringe dem til Sicilien.

Dagens Gossip