Syriske flygtninge strømmer til Sverige

Skrevet af admin

14/12/2013

Dagens topnyheder

Syrerne er i stor stil på flugt fra deres krigshærgede land, og forholdsvis mange af dem lander i Sverige, der siden september som det eneste land automatisk giver de syriske flygtninge opholdstilladelse.

Siden da er der alene kommet omkring 8000 flygtninge, der bringer antallet af syriske flygtninge op på 14.000 indtil nu i 2013.

I alt har Sverige modtaget 50.000 flygtninge i 2013, og det tal ventes at stige til op mod 70.000 i 2014, hvilket vil være den største tilstrømning siden Jugoslaviens sammenbrud i de tidlige 90'ere.

Det svenske Migrationsverket arbejder på at skaffe midlertidig indkvartering til alle i et voksende net af flygtningecentre rundt om i landet.

Men mindst en tredjedel af de syrere, der er kommet i de seneste måneder, er taget direkte til slægtninge eller venner i fortrinsvis Stockholm eller Södertälje, der ligger sydvest for hovedstaden.

I Södertälje råber den socialdemokratiske borgmester, Boel Godner, vagt i gevær. Byen har helt tilbage fra Irak-krigen en meget stor befolkningsgruppe fra Mellemøsten.

- Og vi har alene i det sidste år fået mindst 700 nye familier, der alle bor hos slægtninge eller bekendte, ofte to eller tre familier i lejligheder, der kun er beregnet til en familie, siger Godner.

Selvom hun støtter Sveriges liberale flygtningepolitik, så vil hun have fjernet flygtningenes ret til selv at bestemme, hvor de vil bo.

Sveriges integrationsminister, Tobias Billstöm, mener, at Sverige kan tackle tilstrømningen, og han afviser indgreb mod den fri bevægelighed med henvisning til menneskerettighederne.

I Sverige har der ikke været nogen stor bred offentlig debat omkring flygtningetilstrømningen.

Nogle analytikere mener, at det skyldes opblomstringen af det fremmedfjendske Sverigedemokraterna med omkring 10 procent af stemmerne, og at Sverige som sådan fortrænger den mulige virkning af landets generøse flygtningepolitik.

- Sverigedemokraterna har polariseret debatten og driver dermed de andre partier i en hårdere liberal retning, siger Adam Cwejman fra centrum-højre-tænketanken Timbro.

/ritzau/AFP