Syriske forhandlinger begynder uden centrale aktører

Skrevet af admin

29/01/2016

Dagens topnyheder

FN siger, at det stadig forventer, at syriske fredsforhandlinger indledes fredag eftermiddag i Genève. "Men jeg kan ikke sige noget tidspunkt. Jeg kan ikke sige noget om hvem, hvor eller hvornår, siger en FN-talsmand til Reuters.

- Forhandlingerne vil begynde som planlagt, men jeg kan ikke sige noget om delegationerne, siger FN-talsmanden Ahmad Fawzi.

Centrale aktører mangler, når syriske fredsforhandlinger indledes fredag i Genève under ledelse af FN, og det betyder, at det største diplomatiske fremstød for at få afsluttet den næsten fem år lange krig kan blive afsporet allerede inden det kommer gang.

FN's særlige udsending, Staffan de Mistura, som skal lede forhandlingerne, siger i et videobudskab til den syriske befolkning, at forhandlingerne kan være den eneste chance for fred.

- Efter flere resultatløse fredsprocesser må forhandlingerne i Genève ikke slå fejl, siger FN-diplomaten.

Borgerkrigen har kostet over 260.000 mennesker livet og tvunget mange millioner på flugt.

Forhandlingerne i den schweiziske by er led i en FN-plan fra november, da man lagde op til dannelsen af en overgangsregering og valg inden for 18 måneder. Som led i planen, der blev aftalt i Wien, skal der også udarbejdes en ny forfatning,

Den franske mellemøst-analytiker Agnes Levallois siger, at oppositionen i stigende grad er frustreret over spørgsmålet om præsident Bashar al-Assads rolle.

- Assad føler sig stærkere og stærkere og bliver mere ubøjelig, siger hun.

De syriske regeringsstyrker har vundet terræn på slagmarken, efter at de får massiv støtte af russiske luftbombardementer.

En forhandlingskomité, som er dannet i Saudi-Arabien af syriske oppositionsgrupper, sagde torsdag, at den ikke vil mødes, før der opnået aftaler om, at nødhjælp bliver sendt til belejrede byer.

- Vi kan ikke være i Genève fredag - eller vi går i hvert fald ikke ind til forhandlingsbordet, før vores krav er imødekommet, siger Riad Hijab, som er koordinator for grupperne i forhandlingskomiteen.

Oppositionsfolk i forhandlingskomitéen begyndte sidste år at holde møder i den saudiarabiske hovedstad, Riyadh med henblik på at forberede fredsforhandlinger i Genève.

/ritzau/Reuters