Syriske oprørere har tabt strategisk by

Syriske regeringsstyrker støttet af soldater fra den libanesiske Hizbollah-milits erobrede ifølge Reuters landsbyen Bweida tæt ved Qusair og kontrollerer dermed det vigtige område op til grænsen, som indtil nu har fungeret som oprørernes forsyningsrute fra Libanon, hvorfra de har kunnet få våben, mandskab og fødevarer ind.

Qusair faldt tidligere på ugen efter to ugers heftige kampe, og tabet er udlagt som et stort nederlag for oprørerne, der ikke har haft medvind på slagmarken efter at Hizbollah-militsen i april sendte flere tusinde mand til Syrien for at hjælpe regeringshæren i kampen.

»Vi kan nu erklære Qusair og det omkringliggende område til at være fuldt befriet. Vi vil gå efter terroristerne, uanset hvor de er,« siger en unavngiven, højtstående officer i syriske hær til det statslige tv fra en gade fyldt med murbrokker i Bweida.

Det syriske regime omtaler konsekvent oprørerne som terrorister.

Kilder blandt såkaldte aktivister oplyser til Reuters, at snesevis af oprørere, herunder udenlandske krigere blev taget til fange i Bweida, uden at deres skæbne er kendt.

Der er heller ingen rapporter om, hvad der er sket med de mange hundrede indbyggere fra Qusair, der har søgt tilflugt i Bweida under kampene om byen, og fra det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder udtrykkes der dyb bekymring:

»Hvor er de hundredvis af civile og sårede, der flygtede fra Qusair og søgte sikkerhed i Bweida. Vi ved det ikke,« konstaterer observatoriets leder Rami Abdel Rahman overfor AFP.

Efter at have indtaget Qusair ventes regeringshæren og Hizbollah-styrkerne at kaste sig over byerne Aleppo, som oprørerne har fastholdt gennem et års tid, samt Homs og dens omliggende landsbyer.

Den humanitære situation for den syriske civilbefolkning forværres også konstant.

FN har netop offentliggjort sin hidtil største appel om økonomisk støtte på intet mindre end 28 milliarder kroner, efter at verdensorganisationen i en ny prognose forudser, at halvdelen af den syriske befolkning - flere end ti millioner mennesker - vil have behov for nødhjælp i løbet af året.

Samtidig fordobler FN sit skøn over, hvor mange flygtninge som borgerkrigen vil have drevet på flugt ved årets udgang.

Det nye skøn siger, at 3,5 millioner syrere ved årsskiftet vil have krydset grænserne til nabolandene og samtidig vil op mod syv millioner i selve Syrien have behov for humanitær bistand.

Fem millioner syrere lever i dag som internt fordrevne indenfor landets grænser.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip