Syriske oprørere ligger i indbyrdes krig

Torsdag blev den Frie Syriske Hær fordrevet af den al-Qaeda infiltrerede gruppe den Islamiske Stat for Syrien og Irak (ISIS) fra grænsebyen Azaz tæt ved grænsen til Tyrkiet.

Efter et regulært slag måtte den Frie Syriske Hær trække sig ud af Azaz, efter at krigere fra ISIS havde taget kontrol med byen, der ligger ved den strategiske grænseovergang til Tyrkiet Bab as-Salameh, hvor forsyninger af enhver art hidtil er blevet transporteret til Syrien, og syrere har kunnet bevæge sig den modsatte vej.

Azaz har desuden stor symbolsk betydning, da det var den første by, som den Frie Syriske Hær indtog sidste år.

De tyrkiske myndigheder har ifølge BBC nu lukket grænseovergangen.

Fredag fordømte den brede del af den syriske opposition, der er samlet i den syriske Nationale Koalition, det seneste angreb med en erklæring om, at det er stik i mod de »principper som den syriske revolution kæmper for«.

Forholdet mellem den mere liberale og sekulære del af oppositionen og ultra-islamistiske og direkte al-Qaeda-relaterede grupper er gennem de seneste måneder blevet stadig mere betændt. Grupperne kæmper ud fra hver deres dagsorden og er flere gange gået i struben på hinanden.

Ikke mindst de islamistiske grupper tiltrækker mange udenlandske jihad-krigere med ønske om, at Syrien omdannes til en islamistisk stat, et faktum som den syriske Nationale Koalition i sin erklæring fredag tog afstand fra.

Koalitionen anklager ISIS for at undertrykke befolkningen i de områder, den kontrollerer, og for overgreb mod journalister, læger og politiske aktivister. Yderligere fordømmer national-koalitionen ISISs udenlandske forbindelser samt dens forsøg at skabe »en ny stat helt i strid med den nationale suverænitet«.

Dagens Gossip