Syriske oprørere mødes inden fredskonference

Repræsentanter for de forskellige syriske oprørsmilitser mødtes lørdag i den tyrkiske by Ankara for at finde frem til et fælles fodslag inden den store fredskonference i Schweiz i næste uge.

Det bekræfter Ahmed Al-Jarba, leder af Syriens Nationale Koalition.

Optakten til fredskonferencen har været præget af alle mulige problemer.

Der har længe været tvivl om, hvorvidt de syriske oprørere overhovedet ville deltage i fredsmødet, eller om de ville dukke op med forskellige ønsker.

Og onsdag kom det frem, at rivalisering mellem Qatar og Saudi-Arabien har ført til krise mellem de forskellige oprørsgrupper.

Qatar spiller en stadig mere vigtig rolle i det internationale diplomati efter klart at have støttet de folkelige opstande for demokrati under Det Arabiske Forår, men siges også at støtte militante grupper, som er imod fredsforhandlingerne.

Fredsmødet skal finde en løsning på den syriske borgerkrig, der til marts har hærget landet i tre år.

Konferencen finder sted i Montreux, som ligger på den schweiziske side af Genève-søen.

I Syrien er over 100.000 mennesker dræbt, 6,5 millioner mennesker er fordrevet fra deres hjem i Syrien, og knap 2,5 millioner mennesker er flygtet til udlandet.

FN skønner, at der er brug for 35 milliarder kroner til ofrene i sin største appel om nødhjælp nogensinde. Danmark har meddelt, at man vil give 200 millioner kroner til nødlidende syrere og flygtninge.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip