Syrizas støtter håber på bedre græske tider

Skrevet af admin

26/01/2015

Mest læste i dag

Tilhængere fejrer søndag aften venstrefløjspartiet Syrizas valgsejr med flag og slagsang i det centrale Athen.

Partiet har vundet det græske parlamentsvalg, men opnår ikke stemmer nok til et absolut flertal.

Flere støtter siger til nyhedsbureauet AFP, at de sætter deres lid til partiets 40-årige leder og landets kommende premierminister, Alexis Tsipras, og håber på, at han kan få landet til at rejse sig økonomisk igen.

- Det er et nyt hold, og deres politiske program får os til at smile, siger 43-årige Eleni Papadopoulou, der arbejder inden for den private sektor.

- Vi havde en meget svær tid under krisen. Jeg håber, at det vil ændre sig, siger hun til AFP.

Der var også jubelscener i Athamanio, en bjerglandsby i den nordvestlige Epirus-region. Det er her, Tsipras' familie stammer fra, og flere lokale beboere dansede i landsbyens café og sang "Alexis, vores modige dreng, kom med solskinnet".

Syrizas leder har fortalt de mange tusinde støtter i Athen, at den nye græske regering er klar til at samarbejde og forhandle om en retfærdig, gensidig fordelagtig og holdbar løsning, og han fastholder, at den "katastrofale sparepolitik" og Grækenlands "fem-årige ydmygelse" er slut.

Syriza er et parti, der samler en lang række mindre venstrefløjspartier. I Danmark kan det bedst sammenlignes med Enhedslisten.

Alexis Tsipras er gået til valg på et løfte om at slække på den stramme sparepolitik via en genforhandling med EU, der reddede Grækenland fra en truende bankerot.

Det venstreorienterede parti ønsker blandt andet at hæve mindstelønnen med næsten 30 procent til 751 euro om måneden, tildele ekstra midler til de mest trængende pensionister og sikre adgang til gratis lægehjælp.

- Der bliver skrevet historie efter 60 år i Grækenland og Europa, siger den 54-årige slagter Antonis Balousis til AFP.

- Vi vil bevise, at en anderledes politik er mulig i Europa, siger han.

Syrizas sejr har også samlet venstrefløjstilhængere fra Frankrig, Italien, Spanien, Portugal og Argentina i Athen.

- Det, der sker her, er et eksempel for os andre, siger den italienske aktivist, Claudia Moriggi.

/ritzau/AFP